14/05/2024 - 8:06
Més

    La joventut del segle XXI: un repte per a Ontinyent

    Altres notícies

    Número 3 de la Candidatura de Compromís per Ontinyent

    Des de la perspectiva pròpia de pare d’adolescents/joves, de professor de Secundària i membre d’una generació que ja va començar a acusar la falta d’estabilitat laboral i les dificultats per a assolir un projecte de vida pròpia, sorgeix, a la vista de la realitat, la preocupació pel futur que els espera als nostres joves.

    Ara, en un món globalitzat i a l’abast dels dits de les seues mans, ben fàcilment els esdeveniments locals s’enllacen amb altres que es produeixen en altres llocs, a milers de quilòmetres. Es creen així nous models de referència, no tradicionals, per als processos de creixement, socialització i posicionament social de les futures generacions.

    Aquesta és una època en la qual sembla que les persones per davall dels 31 anys viuen un temps que podríem qualificar de canviant i veloç. La imprevisibilitat i la incertesa constitueixen la característica general de les seues vides. I és que la formació dels nostres joves no ha dut aparellada la facilitat esperable d’accés al món laboral amb unes mínimes garanties de poder albirar la seua possible emancipació i, consegüentment, poder dissenyar el seu projecte personal. Han d’aprofitar l’oportunitat del moment i “surfejar”, mantenir-se en la cresta de l’onada. Com si no hi haguera un passat ni s’intuïra un futur cert, es veuen abocats a viure en una mena de present extens.

    Una comunitat, si es considera com a tal, haurà de tindre cura en preservar el futur d’aquestes generacions perquè, en definitiva, atendrà les persones que garantiran la seua continuïtat. Hi ha uns reptes ineludibles que s’han de prioritzar: l’atur juvenil, els contractes temporals i els baixos salaris. I cal afrontar-los de forma conjunta perquè no podem acabar amb l’atur a costa de més precarietat laboral.

    Se’ns fa evident la necessitat de plantejar-nos algun tipus d’estratègia per tal d’afavorir les potencialitats del nostre jovent. A nivell local, l’èxit de les polítiques de joventut que ha d’executar l’Ajuntament d’Ontinyent dependrà del fet que responguen a les demandes construïdes i consensuades per les pròpies persones joves i les seues organitzacions.

    Una eina fonamental és el Consell Local de la Joventut, una entitat que treballa per coordinar el teixit associatiu local i la seua interlocució amb l’administració. Des de l’Ajuntament cal que s’estimule i es facilite molt més el protagonisme del Consell de la Joventut envers la consecució de tres grans objectius:

    – Que tinga les eines i els recursos necessaris per a coordinar les diferents associacions per tal que desenvolupen projectes i propostes concretes. Projectes que s’enriqueixen amb les aportacions dels diferents punts de vista de cada entitat i que uneixen els esforços i els recursos.

    – Reconéixer-lo i valorar-lo com allò que és: el principal interlocutor de l’administració municipal, que trasllada les demandes de les organitzacions juvenils, amb la voluntat de ser portaveu de les necessitats de totes les persones joves de la ciutat.

    – Facilitar el seu paper de foment de la participació i l’associacionisme entre la joventut, amb l’objectiu de reduir les desigualtats per motiu d’edat. La millor manera de reduir aquestes desigualtats és empoderant els i les joves perquè puguen incidir en la definició social, cultural, ecològica i política del seu entorn.

    Allò que dona més valor al Consell de la Joventut és, més enllà de traslladar les demandes, una per una, a l’administració, el fet de ser l’entitat que les treballa, les debat i com a resultat d’aquesta participació, presenta els consensos assolits tant a l’administració com a la societat en general. Les persones joves són importants com a individus però, tant o més, ho són com a organització. Per això cal un major suport a aquesta entitat.

    El Regidor o Regidora Delegat de l’àrea de Joventut, a més, haurà de convertir-se en l’element clau per tal que els interessos dels i de les joves del poble tinguen veu a les distintes àrees de l’administració municipal i es transformen en polítiques públiques amb perspectiva jove en totes les àrees: Promoció Econòmica, Benestar Social, Participació Ciutadana, Educació, Cultura, Urbanisme…

    D’aquesta manera la joventut ontinyentina exercirà la ciutadania i podrà tindre un paper important en la transformació i modernització del nostre poble.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    La veu de les dones tèxtils s’amplia: Agullent i Bocairent se sumen a l’estudi històric

    El projecte 'Dones i Fàbriques' s'amplia a Agullent i Bocairent. Descobreix les històries no contades de les dones de la indústria tèxtil de la Vall d’Albaida i com han modelat la nostra història.
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -