21/07/2024 - 0:55
Més

  Pla Edificant: quan, com i qui crea alarma social?

  Altres notícies

  Gabriel Portero Valls
  Regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent

  Les obres de modernització i ampliació del CEIP Martínez Valls fa vora set mesos que estan paralitzades, des del passat juliol. En aquell mes es va sol·licitar una modificació del projecte, que va suposar la pràctica inactivitat en les obres durant tot l’estiu. Resulta curiós que en aquesta època, aprofitant que no hi havia classes, les obres es pararen en compte d’avançar, i que en arribar setembre tot continuara igual.

  Amb el pas dels mesos van seguir els tràmits administratius, i fins i tot es va produir en novembre una visita del Secretari Autonòmic d’Educació a la nostra ciutat. Res indicava que existiren nous contratemps. En eixe sentit, el 22 de desembre el Ple Municipal va aprovar el modificat de l’obra per un valor de 664.932 euros. El pas següent per a la represa de les obres devia ser l’arribada de la resolució de la Conselleria d’Educació. Tanmateix, això no va ocórrer. De fet, es va fer públic que l’11 de gener l’empresa va demanar resoldre el contracte.

  Paral·lelament a tot açò, no hem de passar per alt que l’actual Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, encapçalada pel PP, soci de govern d’Ens Uneix a la Diputació de València amb el suport de Vox, ha retallat en més de 120 milions d’euros el pressupost destinat al Pla Edificant. Aquesta retallada d’un 40% és una clara mostra de la seua intenció de desmantellar un programa clau per a la construcció i dignificació dels centres educatius públics, que va posar en marxa Compromís des de la Generalitat fa dos legislatures. A Ontinyent el Pla Edificant continua tenint projectes pendents, alguns en procés d’obres, altres amb les competències delegades i altres esperant la delegació.

  Altres municipis ja estan patint cancel·lacions de projectes que s’anaven a delegar o modificacions de projectes que Conselleria no aprova. Fins i tot hi ha ajuntaments que estan havent d’assumir amb recursos municipals modificacions de projectes perquè la Generalitat presidida pel PP de Mazón ha retallat el pressupost i no posa diners suficients, incomplint la seua proposta electoral d’acabar el Pla Edificant “de forma exprés” per al curs 2024-2025.

  Tot aquest context ens fa plantejar-nos una sèrie de preguntes: durant tots aquests mesos, quin és el nivell d’informació que la comunitat educativa del CEIP Martínez Valls -i el poble en general- han tingut al respecte? Quins contactes i gestions s’han dut a terme per part de l’Ajuntament per realitzar el seguiment seriós, exhaustiu, que correspon a un pla -l’Edificant- que té un impacte tan gran sobre les instal·lacions educatives d’Ontinyent? Es van celebrar suficients reunions amb la comunitat educativa durant el primer trimestre del curs?

  Al nostre parer, no s’han donat suficients explicacions en aquest temps. Ni l’alcalde Jorge Rodríguez, ni el regidor de Territori, Óscar Borrell, ni tampoc el regidor d’Educació, Ferran Gandia, havien donat informació sobre l’estat de la qüestió. Per això, des de Compromís per Ontinyent vam recollir les queixes i el malestar de les famílies, i vam reclamar al govern municipal claredat i transparència en tot aquest assumpte.

  I és que quan les coses no venen com s’esperaven, ocultar o retardar la informació per qualsevol interés no és la millor solució, encara que siga “per no crear alarma social”, tal com ens acusava el regidor Óscar Borrell. Les declaracions poc ajustades i/o contradictòries del govern municipal el que han aconseguit precisament és donar «l’oportunitat» perquè els demanem aclariments. A una cosa tan elemental se la qualifica des del govern com a “oportunisme” quan ho fem nosaltres.

  Com molt bé ha explicat el nostre portaveu i Cap de l’Oposició, Nicolau Calabuig, cadascú de nosaltres hem d’assumir allò que ens correspon segons el lloc on l’electorat ens ha col·locat. El govern municipal ha de garantir l’acompliment d’aquells projectes que són aprovats pel Ple, gestionant amb claredat i eficàcia tant les qüestions del dia a dia com aquelles programades a mitjà i llarg termini. Sobretot quan -com és el cas- es disposa de suficient majoria per a dur endavant el seu programa.

  A Compromís per Ontinyent ens correspon estar pendent de tot el que afecta a les ciutadanes i ciutadans del nostre poble, fent el seguiment de l’acció del govern, també de manera clara i eficaç, una tasca que realitzem amb respecte i serenitat. Cal tindre en compte que en política les formes són importants, no en el sentit de dissimular res, sinó en el sentit que, malgrat les diferències de visió o de criteri sobre qualsevol tema, no val atacar l’adversari atribuint-li males intencions.

  En definitiva, la situació del CEIP Martínez Valls ja ha esclatat. El CEIP Vicent Gironés ja està patint el retard de la seua obra en no poder ocupar l’aulari prefabricat en el termini que s’havia previst. Esperem que les obres de l’IES l’Estació es desenvolupen amb normalitat, i que les obres del Conservatori i l’IES Jaume I comencen prompte a caminar. Amb el Pla Edificant, a Ontinyent ens juguem molt. Si l’actitud de l’alcalde Jorge Rodríguez quan arriben els problemes és la resignació i el conformisme, com en el cas del Martínez Valls, què passarà amb els projectes dels altres centres educatius que encara estan pendents?

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Més de 2000 esportistes participaran en les 24 hores esportives d’Ontinyent

  Ontinyent està ultimant els preparatius per a una nova edició de les seues 24 hores esportives, una festa multiesportiva...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -