24/04/2024 - 5:11
Més

  2 anys de transport públic gratuït a Ontinyent

  Altres notícies

  Moure’s per Ontinyent amb l’autobús urbà és gratuït des del passat 1 de gener de 2020. Ja han passat dos anys, en què la utilització del servei s’ha multiplicat de manera exponencial beneficiant així a amplis sectors de la població.

  Quan com a Govern vam prendre la decisió de municipalitzar el servei i fer-ho gratuït, ho féiem sent conscients que l’única manera de fomentar la mobilitat sostenible és així: mitjançant fets i no pas amb grans titulars o paraules buides.

  La decisió, pionera a Espanya, venia inspirada per l’exemple de ciutats europees com Dunkerque a França o Tallinn a Estònia, que ja havien implantat la gratuïtat del servei per no només reduir l’emissió de gasos contaminants, sinó també per fomentar la integració social de la ciutadania. Les dades i la ciutadania avalen que prenem la decisió correcta, ja que durant aquests 24 mesos la utilització del servei s’ha multiplicat, especialment entre dones i joves aconseguint un total de 245.000 passatgers. Un increment d’ús d’un 240% en els darrers dos anys que remarca la feina feta i ens motiva per continuar treballant per la mobilitat sostenible.

  Però no sols el nombre d’usuaris és significatiu sinó també la valoració del servei. Durant els darrers mesos hem dut a terme un estudi sobre l’autobús urbà perquè considerem que escoltar les persones usuàries és clau per continuar millorant el transport públic. En aquest sentit, estem satisfets per la valoració mitjana del servei que se situa en un 9 sobre 10 i que ens motiva per continuar millorant-lo. La gratuïtat del servei no tenia com a finalitat la gratuïtat en si mateixa, sinó que era el mètode perquè un gran nombre de veïns i veïnes el feren servir, perquè com hem defensat sempre els serveis públics són útils en tant que són usats per la ciutadania.

  L’increment d’ús és una motivació per continuar millorant el servei i, per això, aquestes setmanes s’ha procedit a la unificació i l’adequació de la imatge de les 11 marquesines existents a les parades del recorregut urbà per incorporar nous vinils amb els horaris i el llistat de les parades, perquè volem facilitar al màxim el servei. A aquestes millores s’hi incorporaran els panells digitals que informaran d’aspectes com l’actualització del temps d’espera previst fins a l’arribada del bus següent.

  Aquestes millores que estem duent a terme s’han sumat a l’adquisició de dos autobusos nous de baixes emissions que han evitat l’enviament de 10 tones de CO₂ a l’atmosfera. L’autobús urbà que connecta els diferents barris d’Ontinyent està totalment integrat a la vida diària de la nostra ciutadania que ja utilitzen tots els grups d’edat de la població per anar a comprar, rebre atenció sanitària o traslladar-se al centre educatiu. El seu ús per a tasques diàries per diferents grups de la societat és, potser, l’èxit més gran perquè hem aconseguit democratitzar aquest servei.

  Ens alegra enormement poder dir que l’autobús urbà ja és una opció tinguda en compte per la ciutadania per moure’s per Ontinyent; una opció que se suma a accions com el préstec de bicicletes elèctriques o l’anell ciclopeaotonal que connecta el nucli urbà amb l’institut IES Estació, el nou hospital o el poliesportiu.

  El segon aniversari de la gratuïtat del servei d’autobús urbà és una data marcada al calendari perquè va suposar un canvi de paradigma a la mobilitat que hi havia a Ontinyent. Va ser la primera gran mesura d’aquesta legislatura per consolidar la ciutat sana, moderna i integradora que treballem cada dia.

  Imma Ibàñez
  Regidora de Transport de l’Ajuntament d’Ontinyent

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Malena Alterio penja el “no hi ha entrades” al Teatre Echegaray d’Ontinyent

  La representació d’espectacle “Los amigos de ellos dos” junt a David Llorente esgota la venda online i sols resten 30 entrades de venda exclusiva en taquilla
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -