12/10/2024 - 5:55
Més

    Ensenyar o alliçonar?

    El fet d’haver llegit tant la L.O.E( llei d’educació en vigor del 4 de maig de 2006) i la LOMCE (Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa), proposada el 11 de juliol de 2012 pel Ministre Wert, en fa veure clarament que esta última modificarà substancialment l’actual. La primera diferència que he pogut trobar entre ambdues és que la L.O.E inclou dins del que es coneix com a “Educació Bàsica”, l’Educació Primària i l’Educació Secundària obligatòria, mentre que per a la LOMCE la “Educació Bàsica” la constitueix l’Educació Primària, l’Educació Secundària i, a més, la Formació Professional Bàsica amb la idea clara que direccionar als futurs estudiants cap a la especialització tècnica eliminant la major càrrega lectiva humanística possible.

    Aquesta setena reforma educativa de la democràcia també tindrà major control per part del Govern central, ja que del 55 % de poder que actualment té sobre les Comunitats Autònomes amb llengua cooficial passaria a ser del 65 % i, d’altra banda, el percentatge sobre la resta de les comunitats passaria del 65 % al 75 %, açò és, en tots dos casos hi hauria un increment del 10 % que provoca clarament la pèrdua d’autonomia actual.

    Així mateix, ens trobem amb què hi hauria revàlides al final de cada etapa, açò és, quatre proves d’avaluació a nivell nacional al final de cada etapa (PRIMÀRIA/ESO/Batxillerat), els més majors açò els hi sonarà, ja que sembla que tornem a règims dictatorials del passat.

    Ara amb aquesta nova llei, els exàmens d’ESO i Batxillerat seran necessaris per a obtenir el títol i el de Batxillerat substituiria al que actualment es coneix com a selectivitat. De la mateixa manera, en tercer de primària hi hauria un examen per a detectar problemes precoços en els alumnes, si és que els hi haguera, açò si es fera bé podria ser positiu encara que té el perill evident de promoure la segregació entre estudiants.

    Seguint amb el tema que ja s’ha plantejat reiteradament en la societat, almenys entre la educativa, s’implementarien també ajudes a centres que separen per sexe, això és els privats i concertats, així, pagarem en diners públics als que vulguen anar a l’escola privada… a mi en costa d’entendre que amb els impostos del ciutadà de a peu es paguen col·legis inaccessibles per al mateix.

    En la LOMCE guanyarien pes matèries com la llengua espanyola, en detriment de les cooficials, les matemàtiques i les ciències per damunt de les humanitats i les arts, un atac més des del Govern de l’Estat espanyol a la nostra ja maltractada llengua.

    D’altra banda, l’assignatura que actualment coneixem com a “Educació per a la Ciutadania” es substituiria per una altra de nom “Educació Cívica i Constitucional”, amb un clar aire alliçonador, encara que solament s’impartiria en el curs de 2º de l’ESO.

    Com tots sabem i hem experimentat, amb l’actual llei als 16 anys comencem a decidir el nostre futur. No obstant açò, amb la proposta de la nova llei es pretén que als 15 anys, és a dir, en 4º de l’ESO, el qual rep el nom de “curs d’iniciació” es convertisca en el curs d’iniciació cap al Batxillerat o la FP, es pot crear un buit d’un any…

    El Batxillerat també es veu modificat, ja que es redueix a cinc vies (Ciències i Enginyeria, Ciències de la Salut, Humanitats, Art i Ciències Socials) eliminant la formació musical que sembla que per als conservadors només serveix per a fomentar gent sensible i crítica que acaba “tocant el tamboret” en les manifestacions contra les seues reiterades retallades.

    Així mateix, tindrà una avaluació final que, com ja he esmentat, substituirà a l’actual selectivitat i tindrà un pes del 40 %, mentre que la nota mitjana de l’etapa serà del 60 %.

    En aquesta proposta de llei també es fa referència a l’autonomia dels centres educatius que es redueix notablement  i, a més, s’inclou que els directors hauran d’acreditar la superació d’un curs de formació, una forma de anar imposant equips directius que l’únic que aconseguiran serà enfrontar als claustres al no tenir la col·laboració necessària entre la direcció dels centres i la resta del professorat.

    En definitiva, i a mode de conclusions podem afirmar que aquesta és una proposta de llei sense justificació, sense un anàlisi rigorós de l’actual LOE, partidista ja que es dona per sentat que es comparteixen els prejudicis del pp a l’actual llei, neoliberal destinada a mercantilitzar el sistema educatiu i per justificar els retalls econòmics en matèria d’educació, cínica que intenta culpabilitzar al sistema educatiu de tots els nostres mals, classista ja que reforça la segregació per classe social i ètnia, sexista per permetre el col·legis segregats per sexe, recentralizadora ja que retalla les competències de les Autonomies.

    VICENT XAVIER VILA

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ibi acollirà el 3r Encontre Clients-Proveïdors de la Comunitat Valenciana el pròxim 14 de novembre

    El pròxim 14 de novembre, la localitat d'Ibi es convertirà en l'epicentre del teixit empresarial de la Comunitat Valenciana...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -