L’esplanada de Tortosa i Delgado estrena imatge i equipaments com a espai recreatiu i de pàrking

0

L’esplanada de l’antiga fàbrica de Tortosa i Delgado d’Ontinyent ha estrenat hui imatge i equipaments com a espai recreatiu, d’esplai i de pàrking a la ciutat.

Es tracta d’uns treballs que han estat realitzat per una Escola Taller finançada amb 300.000 euros per l’Ajuntament i el SERVEF. Una actuació que l’alcalde, Jorge Rodríguez, destacava com “de gran importància, perquè ens ha permès millorar les condicions d’una zona que es trobava degradada, atenent una de les demandes veïnals de Ontinyent Participa, i al mateix temps ha servit per formar i donar feina a 30 persones durant 6 mesos”, destacava.

El primer edil visitava hui les obres acompanyat dels regidors coordinadors Rebeca Torró, Joan Sanchis i Pablo Úbeda; els regidors Manuel Cuesta i Sayo Gandia; la directora del taller d’ocupació, Gràcia Pallà; l’ex director del taller, Miguel Àngel Ferri; així com del professorat i alumnat de cadascuna de les 3 especialitats en que s’ha impartit formació: “Instal·lació i manteniment de jardins i zones verdes”, “Fàbriques d’obra” i “Gestió i supervisió del muntatge i manteniment de xarxes elèctriques de baixa tensió i enllumenat exterior”.

Jorge Rodríguez explicava que amb les millores realitzades “esta zona té una salubritat que no tenia, i podrà acollir activitats amb menys despeses de les que ocasionava. Però sobretot l’alumnat va a poder eixir al mercat laboral amb és oportunitats i opcions de les que tenien”, assenyalava.

La directora del taller, Gracia Pallà, explicava que al taller “s’ha combinat l’aprenentatge teòric pràctic d’una ocupació amb la realització d’una obra real, en la qual tots els alumnes han pogut aplicar els coneixements adquirits al temps que cobren un sou pel seu treball”. Pallà exposava els treballs realitzats per cada especialitat: al de jardinería s’ha realitzat una intervenció de neteja i eliminació dels despreniments i la vegetació impròpia, i plantació de nova vegetació, que combinada amb una nova distribució de la parcel·la en diferents espais o zones, aprofitant els  desnivells existents en la parcel·la per a crear plataformes convenientment tractades, tot dignificant el front de la façana del barri.

A la part d’obra s’han realitzat els treballs necessaris per a adequar l’esplanada existent en el solar, així com els treballs de suport per a les instal·lacions d’electricitat i lampisteria; s’ha reconstruït, netejat i sanejat els  tancaments limítrofs actuals; i s’han fet treballs de distribució de la parcel·la en diverses zones amb diferents funcionalitats per a donar resposta a les diferents necessitats. Finalment, al taller d’electricitat s’ha donat a l’alumnat els coneixements i habilitats necessaris per a dur a terme la planificació i el muntatge de la xarxa elèctrica i l’enllumenat públic, dotant de subministrament elèctric a les 10 plataformes, stands que seran instal·lats temporalment en les festes populars.

Pallà, que agraïa la iniciativa i recolzament de l’Ajuntament d’Ontinyent, incidia en la tasca feta per integrar tots les detalls de l’actuació en l’entorn, i explicava que a més dels treballs realitzats a les diferents especialitats, la formació s’ha ampliat amb tres cursos, un de prevenció de riscos laborals, un d’aplicació de plaguicides d’us fitosanitari, i un tercer de maneig de plataformes elevadores.

L’alcalde, que posteriorment acudia a la Casa de Cultura per lliurar un diploma a cadascú dels i les alumnes participants, assenyalava que les millores realitzades “han estat una primera fase molt important però al marc d’unes millores que reprendrem pròximament, ja que una vegada finalitzen les obres de la Casa Barberà al barri de La Vila, per les quals han de passar camions per esta zona, rematarem l’actuació amb els remats a la recuperació dels murs i la finalització de la instal·lació elèctrica, per tant que l’esplanada puga acollir tot tipus d’esdeveniments amb una seguretat i un grau de qualitat que fins ara no podíem oferir en aquest espai”, concloïa.