Cada any el Consorci de Bombers de València du a terme centenars de rescats en el medi natural, especialment a zones muntanyoses. Rescats sovint en llocs inaccessibles, que fins i tot ha de ser realitzats pels especialistes del Grup de Rescat en Altura, GERA, amb l’helicòpter V-990 del Consorci.
Justa ara durant els períodes vacacionals com la Setmana Santa són freqüents les eixides a la muntanya, i davant la previsió d’una major afluència de gent en aquests entorns natu-rals el Consorci Provincial de Bombers de València ha llançat una campanya de prevenció perquè aquestes activitats siguen sempre segures.
La campanya inclou un vídeo divulgatiu i una sèrie de consells per a dur a terme aquestes activitats lúdiques i esportives en entorns naturals amb precaució, i així estalviar esglais. Cal recordar que en 2022 el Consorci va rebre 334 avisos de rescats en l’àmbit rural, molts d’ells en zones de muntanya. Augmentant així un 37% respecte als 243 avisos rebuts en 2021.
Els escenaris més habituals són els de la gent que, practicant activitats a la muntanya, han patit caigudes, s’han desorientat de la seua ruta, o han patit incidències de salut com esgotament, deshidratació o lipotímies. Cal recordar que, amb la incorporació de l’helicòpter V-990 de Consorci en 2022, tota persona que és rescatada amb este medi aeri rep des del primer moment la valoració i primeres assistències sanitàries per part del metge d’a bord.
Hi ha una sèrie de recomanacions bàsiques per fer segures les nostres eixides a la mun-tanya. Així, abans d’eixir en ruta, cal repassar que anem ben preparats quant a equipament tècnic, roba adequada a l’activitat, i suficient beguda i menjar. I és que la falta de líquids pot provocar deshidratació, i no portar un calçat adequat pot causar lesions. També és reco-manable anar en companyia, mai tot sol, i abans d’anar-nos informar algun conegut de quin és la ruta que farem i a quina hora hem previst tornar.
Consultar la previsió meteorològica també és fonamental i, una vegada estiguem ja en la zona, cal repassar periòdicament que tenim cobertura del mòbil, i recordar que en cas d’emergència les solucions tecnològiques de geolocalització podrien ser d’utilitat. Si es pro-dueix qualsevol tipus d’emergència, cal telefonar ràpidament a l’1-1-2 per a donar l’alerta.
I tenint en compte el risc d’incendis forestals, si estem gaudint de l’oci a la muntanya cal evi-tar qualsevol ús del foc que poguera desencadenar un d’estos incendis, recordant que els dies de nivell 3 de preemergència està prohibit fer ús del foc en àrees recreatives.