La UDP recorda les vivències de la Guerra Civil amb la visita als refugis antiaeris d’Ontinyent

La Unió Democràtica de Pensionistes(UDP) visitava aquest matí el Refugi antiaeri de Tortosa i Delgado amb la regidora de Política per a les Persones i Presidenta de la Comissió de Recuperació de la Memòria Democràtica, Sayo Gandia. Esta visita s’emmarca dintre de les activitats que l’Ajuntament d’Ontinyent organitza per donar a conèixer als diferents col·lectius de la ciutadania com es va viure la Guerra Civil a la ciutat. 

La visita guiada ha començat al refugi antiaeri del Regall, recuperat en l’any 2016, on Gandia ha animat als participants a contar les seus pròpies experiències perquè “este col·lectiu de la societat va viure en primera persona un període de la història i les seves vivències ens permetran descobrir més sobre esta etapa”. Precisament, al llarg de la visita els participants han aportat dades importants sobre els xiquets que es van acollir a Ontinyent, així com expressions que s’utilitzaven per avisar que s’acostaven els avions que anaven a bombardejar. 

La visita guiada pel tècnic de l’Ajuntament d’Ontinyent, Joan Torró, ha continuat al refugi situat en el solar de l’antiga fàbrica de Tortosa i Delgado, als peus del conjunt històric del barri de la Vila, que data de l’any 1938. En la visita, els participants han contemplat un audiovisual sobre el paper d’Ontinyent com a ciutat acollidora durant la Guerra Civil i han assistit a un simulacre de bombardeig al refugi de Tortosa i Delgado.

Estos refugis han despertat l’interès en la ciutadania i també en les poblacions del voltant. Gandia explicava que la ruta turística pels refugis construeix un discurs memorialista propi i característic d’Ontinyent, que en el marc de la Guerra Civil va tenir la peculiaritat de ser una ciutat refugi que afortunadament no va patir els efectes dels bombardeigs però va saber organitzar-se per protegir als més vulnerables”, apuntava. La UDP ha quedat emplaçada a continuar descobrint més sobre la memòria democràtica amb la visió del documental “Les Mamàs Belgas”, que conta la història d’un grup de dones que van viatjar des de Bèlgica per a treballar com a infermeres en l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent durant els anys de la Guerra Civil.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Ontinyent obrirà en la Fase 2 el pavelló, gimnàs i trinquet del Poliesportiu Municipal

L’Ajuntament d’Ontinyent augmentarà amb l’entrada en la Fase 2 del desconfinament els espais utilitzables al …