La Regidoria de Consum de l’Ajuntament d’Ontinyent, Virtudes González, ha fet una crida a la prevenció de la ciutadania davant l’augment dels casos de frau a la contractació de serveis SMS premium l’Oficina Municipal del Consumidor (OMIC) de la ciutat. En concret, al llarg de 2013 s’acumulen ja 40 d’estos casos el que suposa un 20% de les 200 demandes de telefonia que es porten registrades enguany a l’oficina, front al 15% de 2012 i el 10% de 2011: “el problema va en augment i la ciutadania ha de tenir més cura, ja que els usuaris es donen d’altra sense saber-ho quan introdueixen el seu número de telèfon a determinades pagines web”, assenyala la regidora.
Virtudes González explicava que els usuaris tenen la sensació d’estar a la pàgina d’Internet oficial d’una determinada marca comercial, i figuren algunes promocions (bons, descomptes, regals o promocions, descàrregues gratis d’aplicacions informàtiques, etc.), per accedir a les quals els usuaris han d’introduir el seu número de telèfon mòbil. Normalment s’arriba a aquestes pàgines a través d’enllaços publicitaris (banners) inserits, al seu torn, en altres pàgines. En realitat l’usuari no obté les promocions que figuren a la pàgina, sinó que, en introduir el número de mòbil, està contractant un servei de subscripció que no desitja. “Amb això, no només no rep el regal promès, sinó que comença a rebre missatges SMS pels quals se li cobra, i que poden disparar la seua factura en telefonia en quantitats que en alguns casos arriben a superar els 50 euros”, adverteix la regidora.
La contractació de la subscripció requereix sempre la introducció del número de telèfon mòbil a la pàgina d’Internet. Després d’això, es rep una clau al mòbil que ha de tornar a inserir-se en la pàgina . En cas que es vaja a realitzar aquesta operació, és convenient llegir detingudament les condicions de la subscripció (la “lletra menuda”) que sol figurar baix de la pàgina, i ha d’incloure un avís de que es tracta d’un servei de subscripció. En cas d’existir dubtes sobre si l’oferta és o no verídica , convé posar-se en contacte amb el servei d’atenció al client de la marca comercial de què es tracte, i si malgrat tot la subscripció es realitza i l’usuari comença a rebre missatges SMS no desitjats en el seu telèfon mòbil, l’usuari pot cancel·lar la seua subscripció enviant un missatge amb la paraula “BAIXA” al mateix número del qual procedeixen.
“El problema és que en alguns casos els operadors estan en altres països i la tramitació de la baixa és molt complexa, així que la millor manera d’evitar estes situacions és la prevenció, sol·licitant a l’operador de telefonia la desconnexió del servei de tarificació addicional i missatgeria premium”, destaca Virtudes González. Els afectats d’estos casos poden ampliar la informació respecte de les mesures a prendre a l’oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ubicada al Carrer Maians 19, baix, d’Ontinyent.