22/02/2024 - 1:06
Més

  Una necessitat imperiosa: un nou Centre de Dia d’AFAO

  Altres notícies

  Maria Àngels Moreno Martínez
  Regidora i portaveu adjunta de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent

  Parlar sobre l’Alzheimer no és fàcil, sobretot si forma part de la teua vida. Però és necessari posar sobre la taula la qüestió, perquè no solament es tracta d’una interpel·lació personal, sinó que les persones afectades per aquesta malaltia en són cada vegada més. Estem davant d’una conjuntura comuna. Afortunadament també creix la detecció precoç i l’estimulació preventiva. Som una societat cada vegada més conscient i més posada mans a l’obra per retardar el deteriorament.

  La pèrdua de memòria, i per extensió, de la capacitat cognitiva, és una circumstància molt dura d’afrontar. Fer-ho en solitari és un impossible, per això en aquest camí trobem la implicació de famílies i professionals que de manera organitzada van emprendre la lluita per garantir el benestar de les persones amb demència. L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres demències d’Ontinyent (AFAO) treballa per aquesta causa ja fa més de 25 anys a la nostra ciutat i actualment és un pilar fonamental per a qui viu aquesta situació.

  El Centre de Dia i l’Espai Blai són dos centres sense els quals les persones de la nostra ciutat que pateixen demències ho tindrien molt més difícil, i les seues famílies també. Actualment s’atenen a més de cent persones entre els dos serveis. Unes xifres gens menyspreables, si no fos per totes aquelles que resten en llistat d’espera per poder accedir-hi. La mitjana actual se situa aproximadament en un any.

  Ací és on entren en joc les administracions públiques. Si bé és cert que han contribuït, junt amb Caixa Ontinyent, a fer realitat els centres amb què compta la nostra ciutat a hores d’ara, també és cert que ha arribat el moment de continuar amb la feina i ajustar-se a les necessitats existents en la societat en què vivim: la creació d’un nou Centre de Dia. No és una idea nova, de fet ja existeix des de l’anterior legislatura el projecte bàsic redactat per tal d’ubicar les instal·lacions en la zona del recinte firal. Tanmateix, per fer-ho realitat es necessita la implicació de les diverses administracions, per això la Generalitat Valenciana i la Diputació de València tenen un paper clau.

  El projecte de Pressupost presentat pel PP i Vox des del govern de la Generalitat Valenciana per a l’any 2024 no contempla ni un euro per tal d’avançar en la concreció del projecte del nou Centre de Dia. Des de Compromís per Ontinyent impulsarem la presentació d’iniciatives davant les diferents administracions per incloure Ontinyent en la planificació i construcció d’instal·lacions noves que conformen un Centre de dia especialitzat en demències.

  Per altra banda, el fet que Ens Uneix estiga compartint el govern de la Diputació de València amb el PP exigeix una actitud molt més reivindicativa per part de l’Alcalde, amb l’objectiu de defensar els serveis i les infraestructures que han de garantir el benestar dels nostres veïns i veïnes. En aquest sentit, resulta fins i tot sorprenent que la implantació d’aquest nou Centre de dia no forme part del llistat d’inversions previstes, segons el pacte del partit de Jorge Rodríguez amb el PP.

  Des de Compromís serem molt exigents amb aquesta reivindicació essencial per garantir la dignitat de les persones més vulnerables. Fem una crida a totes les forces polítiques per fer possible un clam clar i conjunt que convertisca en realitat aquest projecte tan necessari per a Ontinyent.

  El valor d’una societat rau en la capacitat de tindre’ns cura mútua. Per aquesta raó els serveis públics són essencials. La dignitat de totes les persones, i en aquest cas d’aquelles que obliden fins i tot qui són, ha d’estar al centre de l’acció política. Després és massa tard. Posem-nos en marxa!

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  “Ontinyent Participa” rep 20 propostes en les primeres hores de la seua nova edició

  La fase propositiva que començava aquest dilluns es perllongarà fins al 4 de març
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -