24/04/2024 - 6:02
Més

  La Generalitat congela 10 milions d’inversió a la Vall d’Albaida

  Altres notícies

  La decisió de la Generalitat Valenciana de congelar el Pla Convivint, que incloïa la construcció de residències i centres de dia per a persones majors i dependents en 84 localitats de la Comunitat Valenciana, afecta de manera directa a dos municipis de la Vall d’Albaida: la Pobla del Duc i Llutxent.

  En el cas de la Pobla del Duc, l’ajuntament va adquirir una parcel·la de 11.486 m² per 95.000 euros per a situar en ella una residència de 120 places i un centre de dia de 30 amb un pressupost estimat de 7,2 milions d’euros. Les obres, que havien de començar en 2024, ara estan en l’aire a l’espera que la Conselleria de Serveis Socials i Igualtat revise la documentació presentada.

  A Llutxent, l’ajuntament també es trobava arracada d’esmenar documentació per a alçar un centre de dia. En aquest cas, les obres també s’han paralitzat de manera temporal.

  Xàtiva, una excepció

  L’única excepció a la Vall d’Albaida és Xàtiva, on el centre de dia pressupostat en 2,41 milions d’euros continuarà avant malgrat que les obres encara no s’han contractat. La raó és que el seu finançament serà a càrrec dels fons europeus Next Generation, que obligatòriament han d’emprar-se abans de 2025.

  Albaida, amb un centre de dia adjudicat

  El consistori d’Albaida també espera que no hi haja cap problema amb els fons programats per al seu nou centre de dia destinat a malalts d’alzheimer, després d’haver adjudicat la setmana passada les obres per un import de 1,1 milions d’euros. Els treballs del complex amb capacitat per a 35 usuaris i 1.280 metres s’han d’executar en 18 mesos.

  Els alcaldes, expectants

  Els alcaldes de la Pobla del Duc i Llutxent es mostren expectants davant la situació. El primer, Vicent Gomar, assegura que el seu ajuntament ha completat tota la part municipal i “ha seguit tots els passos”. “No tenim informació, l’últim que sabem és que estan estudiant la documentació”, apunta.

  L’alcalde de Llutxent, Xaro Boscà, ha sol·licitat una reunió amb la directora general de Infraestrucutras Socials per a abordar l’estat del finançament del seu centre de dia. El consistori estava ultimant les gestions amb la Conselleria d’Agricultura per a annexar una parcel·la de la seua titularitat als terrenys pensats per al complex, però la burocràcia a emplenar és farragosa i ha alentit notablement el procés.

  El PSPV d’Ontinyent critica la “congelació”

  El Pla Convivint també incloïa un centre de dia a Xella els tràmits del qual estan més endarrerits. Al programa es van incorporar a més un CRIS i un CEEM de malalts mentals a Ontinyent, juntament amb un Centre de Suport Convivencial i Educatiu per a la infància i l’adolescència en aquesta localitat. El PSPV d’Ontinyent va criticar ahir la “congelació” d’aquestes tres infraestructures, que de moment no compten amb cap partida de finançament del Consell.

  Què significa aquesta decisió per a la Vall d’Albaida?

  La congelació del Pla Convivint suposa un revés per a la Vall d’Albaida, que s’enfronta a un envelliment de la població que requereix de més recursos per a atendre les persones majors i dependents. Les dues residències i els dos centres de dia paralitzats a la comarca suposaven una inversió de 10 milions d’euros que, d’haver-se executat, haurien generat ocupació i serveis necessaris per a la població.

  El PSPV d’Ontinyent ha exigit a la Generalitat que reactive el Pla Convivint i garantisca el finançament de les infraestructures previstes per a la Vall d’Albaida.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Malena Alterio penja el “no hi ha entrades” al Teatre Echegaray d’Ontinyent

  La representació d’espectacle “Los amigos de ellos dos” junt a David Llorente esgota la venda online i sols resten 30 entrades de venda exclusiva en taquilla
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -