Les bicicletes són… per a altre moment

0

Paco Penadés – Regidor PP Ajuntament d’Ontinyent

Esta setmana s’ha presentat el nou servici de préstec de bicicletes elèctriques per a circular per Ontinyent, que estava inclòs dins del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible. Promoure qualsevol activitat física, bé siga l’ús de la bicicleta, caminar o córrer sempre és positiu i beneficiós per a la població, però des del Partit Popular d’Ontinyent entenem que aquest projecte naix de manera precipitada.

Tots som sabedors dels problemes de mobilitat que pateix Ontinyent, derivats de tindre una població distribuïda entre el nucli urbà, les urbanitzacions i les casetes. Utilitzem el cotxe per a fer qualsevol desplaçament. No per gust, sinó per la necessitat d’anar a treballar, a comprar, a portar els xiquets a l’escola o inclús per a anar a fer esport.

Si a esta situació li sumem la falta d’aparcament que cada dia va en augment, les voltes que cal pegar per a trobar un lloc on estacionar i la saturació que trobem en les hores punta en moltes de les vies principals d’accés a Ontinyent, ens dona com a resultat uns nivells de contaminació molt greus per a la població. Segons les dades de què disposem, en l’any 2018, Ontinyent va superar 55 dies el nivell màxim d’ozó que marca la Unió Europea, convertint-se en la tercera ciutat més contaminada de la Comunitat Valenciana.

Amb este panorama, la implantació del servei de bicis elèctriques pot parèixer una bona iniciativa. Per algun lloc s’ha de començar per a anar canviant els hàbits de mobilitat dels ontinyentins i ontinyentines i anar millorant a poc a poc la qualitat de l’aire de la nostra ciutat. Però sempre s’ha dit que no es pot començar la casa per la teulada i això és el que està passant en este cas.

Ara disposarem de més de 50 bicicletes elèctriques mentre en el nucli urbà no hi ha ni un quilòmetre de carril bici, ni senyalització al paviment per donar preferència a les bicicletes, ni establit el límit de velocitat… tota una tasca que no està feta i que tampoc s’està a les noves obres de reurbanització.

S’ha tingut en compte en algun moment la seguretat dels usuaris de les bicicletes que circularan per unes vies pensades i configurades per a cotxes?

S’ha plantejat que, tenint la població distribuïda entre el nucli urbà, les urbanitzacions i les casetes, pot tindre més sentit fomentar este servici entre la població del disseminat en comptes de limitar l’ús de les bicicletes elèctriques només al nucli urbà?

Potser no s’haja pensat en res de tot açò… i això implica que una iniciativa ben interessant no vaja més enllà de l’anunci i la foto. Si no es plantegen les necessitats reals de la població, difícilment el servei de préstec de bicicletes elèctriques pot estar centrat al 100% en fomentar de manera ambiciosa un canvi real en els hàbits de desplaçar-nos per Ontinyent.

Per desgràcia, eixa és la tònica habitual. S’acumulen les oportunitats perdudes de millorar la vida de la ciutadania en àmbits que ho necessiten de veritat. Si no, que els ho pregunten als veïns i veïnes del Poble Nou i La Vila. Sembla que es quedaran demanant la fibra òptica i esta vegada tampoc arribarà. Esperem que finalment no siga així, perquè excloure’ls d’este servei els perjudica i crea una gran desigualat d’oportunitats. Per cert, els han preguntat si volen fibra òptica (i encara no la tenen) i sense preguntar a la ciutadania ens han posat les bicicletes elèctriques. Són les incongruències que es donen quan s’utilitza la participació amb l’objectiu de ralentir gestions.

Per això, des del Partit Popular d’Ontinyent, pensem que s’haurien de fer moltes coses abans de posar les bicicletes sobre l’asfalt. No és suficient deixar caure 57 bicis elèctriques a colp de talonari. Si realment volem disminuir la densitat de cotxes i que augmente l’ús de la bici, caldria adequar els carrers. Si volem que la ciutadania canvie els vehicles de motor per les bicicletes elèctriques, haurem de pensar primer com fer li resulte atractiu. Perquè si només aconseguim que pugen a la bici els que ara van caminant, ens trobarem amb els mateixos cotxes, la mateixa contaminació i una major probabilitat d’accidents de trànsit en els nostres carrers.

En el mateix sentit mirem quan parlem del Bus urbà. Ara fa més d’un any s’anunciava que el servei seria gratuït per a fomentar el seu ús i reduir el volum de cotxes que circulen per Ontinyent. Segurament ha augmentat el nombre de viatgers, ja que tot allò que s’anuncia com a gratis funciona millor que si fora pagant.

Però realment la gent que ara utilitza el bus urbà ha deixat de fer servir el cotxe? Eixe hauria de ser l’objectiu real de la proposta. Vist l’estat del trànsit a Ontinyent ens atreviríem a dir que no i, per tant, ens trobaríem una iniciativa fallida més, perpetrada també a colp de talonari.

Al pressupost del 2020 es contemplava la compra de dos autobusos de 0 emissions, pareix que serà en 2021. Però recorden que gratis no hi ha res, eixa gratuïtat ix dels impostos que paguem tots i totes.

En definitiva, des del Partit Popular d’Ontinyent, sempre donarem suport a totes aquelles propostes que vagen encaminades a millorar la salut de la ciutadania d’Ontinyent.

Estem cansats de vore tanta propaganda, tants recursos econòmics destinats a projectes que després no sabem com queden i que acaben convertint-se en cortines de fum per tapar la realitat. Només demanem més eficiència, rigor i gestió seriosa basada en els fets i menys política de foto i de cara a la galeria. I parlant dels fets. És un fet també la crítica callada i silenciosa que envolta este tema i la quantitat de xerrades que estem escoltant sobre si era o no convenient fer açò ara quan tanta falta fan ajudes directes a tants i tants sectors afectats per la pandèmia.

Per això, i tot l’exposat abans, molt possiblement el peu de foto de la imatge dels governants sobre dos rodes hauria d’ haver sigut: les bicicletes són… per a altre moment.