El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha assegurat este divendres a Montitxelvo, on es va declarar l’incendi que ha afectat una desena de municipis de la Vall d’Albaida i la Safor, que la institució que dirigix “arribarà on no ho facen altres administracions per a pal·liar els danys causats pel foc en les nostres muntanyes”. Mompó, acompanyat per la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, i el responsable del Consorci Provincial de Bombers i les brigades de la Diputació, Avelino Mascarell, ha visitat la zona on es va iniciar el foc i a continuació s’ha reunit amb els alcaldes i alcaldesses de les localitats afectades per a valorar els danys i escoltar les seues necessitats.
En este sentit, el president Mompó ha assenyalat que la institució “s’ha posat a la disposició dels municipis afectats per al que necessiten, com és valorar i reparar els danys que han patit els agricultors i els sistemes de regadiu”. Per part de la Diputació, “activarem un fons d’ajudes que cobrirà totes les necessitats que ens traslladen els alcaldes, una vegada s’hagen valorat els danys i es vaja complint el protocol d’actuació de cada administració”. Mompó ha explicat que “s’estudiarà individualment la situació de cada municipi i tractarem de desburocratitzar el procés perquè les ajudes arriben al més prompte possible, tenint en compte que la majoria d’estos municipis viuen de l’agricultura i els recursos naturals”.
Per part seua, la vicepresidenta primera, Natalia Enguix, ha recordat que “la superfície cremada supera les 2.500 hectàrees i hem de fer front a la crisi ambiental, encara que tan important com pal·liar els danys serà continuar treballant en les tasques de prevenció i neteja de les nostres muntanyes, per a evitar catàstrofes naturals com la que ha afectat les comarques de la Vall i la Safor”. Enguix ha valorat la reunió com “molt constructiva, ja que es tractava d’eixir d’ací amb les idees clares del que cal fer”, i ha assegurat que “tant el president com jo tenim clar el que ens han demanat, cas de les ajudes agrícoles que vam donar fa sis anys amb motiu de l’anterior incendi, i que farem el que estiga al nostre abast perquè la zona afectada es recupere el més prompte possible”.
Les peticions dels alcaldes
La Casa de la Cultura de Montitxelvo ha acollit la reunió entre els responsables de la Diputació i els dirigents locals dels municipis afectats per l’incendi, en el qual encara treballen 11 brigades, huit d’elles del Consorci Provincial de Bombers. Tots coincidixen en la importància de la prevenció per a evitar nous sinistres, com a manifesta l’alcaldessa de Terrateig, Silvia Ferrer, qui reclama “un treball important de neteja de les muntanyes perquè no torne a ocórrer”, perquè en la seua opinió “és possible fer un esforç encara major en prevenció i netejar les muntanyes de canyes i llenya, que servixen d’accelerador al foc”.
L’amfitrió de la trobada, l’alcalde de Montitxelvo, Marcel Carrillo, també considera que “hem d’aprendre d’este incendi”, ja que si l’aire haguera bufat d’una altra manera “el foc hauria arribat als carrers del poble provinent del tossal que tenim just damunt”. L’alcalde admet que es produïxen treballs amb els tallafocs i que hi ha actuacions de les brigades forestals, però considera que el risc continua existint i proposa actuacions concretes en el seu terme, com la urbanització de la zona de La Penya.
Quant a la superfície afectada, és prompte per a realitzar estimacions més detallades, però principalment es tracta de massa forestal i terrenys de cultiu, amb alguns danys puntuals en habitatges, jardins, edificacions d’ús agrícola i sistemes de reg. Les localitats més afectades han sigut Llocnou de Sant Jeroni, amb el 98% de la superfície forestal arrasada, Terrateig i Castellonet de la Conquesta amb un 90% i Montitxelvo amb més del 60% de la seua muntanya cremada.
Els ajuntaments estan ara mateix en fase de valoració de danys. En el cas de Vilallonga, l’alcalde, Juanjo Sanchis, explica que “reunirem a tots els veïns perquè ens transmeten els danys que hagen pogut patir de manera particular”. En la mateixa línia s’expressa l’alcalde de Castellonet de la Conquesta, Juan Espinosa, qui veu “prematur” fer valoracions generals, i lamenta les pèrdues en finques de tarongers i oliveres, una cosa extensible a la resta de municipis.
També hi ha problemes amb els camins, com apunta Ricard Igualde, alcalde de Llocnou de Sant Jeroni, localitat en la qual es va situar el Lloc de Comandament Avançat de l’incendi. “Hem comprovat molts danys en els camins forestals, per a la reparació dels quals hem demanat ajuda a la Diputació”, explica Igualde, qui coincidix amb altres alcaldes en l’afectació emocional i sentimental dels veïns en veure les flames tan prop dels seus pobles”.
Tots ells coincidixen que “més que diners, necessitem que la Diputació participe en el procés de peritatge i gestió de les ajudes, primer en l’estimació de danys i més tard en l’execució de les actuciones”. Demanen a la corporació provincial que estiga “en primera línia a l’hora d’avançar ajudes als agricultors i de reparar els múltiples danys en el regadiu”. Han participat en la reunió els responsables d’altres municipis menys afectats per l’incendi, cas de l’alcaldessa d’Ador, Manela Faus, l’alcalde de Potries, Sergi Vidal, el d’Almiserà, Pau Canet, el de Ròtova, Jordi Puig, i l’alcaldessa de Palma de Gandia, Paula Femenía.
L’inspector cap del Consorci Provincial de Bombers, José Miguel Basset, ha agraït als alcaldes i alcaldesses la seua implicació en la gestió de l’incendi, fonamental per a mantindre la tranquil·litat de la ciutadania. En la mateixa línia s’ha expressat el president Mompó, que ha destacat la coordinació dels efectius d’Emergències i la informació donada als alcaldes i que estos van poder transmetre als habitants dels seus municipis.