29/05/2023 - 13:33
Més
  IniciEconomiaEl conseller inaugura a Montitxelvo la primera comunitat energètica promoguda per una...

  El conseller inaugura a Montitxelvo la primera comunitat energètica promoguda per una cooperativa agrícola

  El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha anunciat que l’Ivace destinarà un total de 3,26 milions d’euros per a recolzar 70 projectes d’autoconsum elèctric mitjançant energia solar fotovoltaica en Comunitats d’Energia Local (CEL).

  Climent s’ha manifestat en aquests termes durant la inauguració de la Comunitat Energètica “Agrícola Montitxelvo”, desenvolupada per la Cooperativa Agrícola de Montitxelvo en col·laboració amb el Grup Enercoop i en el qual ha estat acompanyat per la directora general de l’Ivace, Júlia Company, i per la directora general d’Emprenedoria i Cooperativisme, Teresa García.

  Aquesta comunitat d’energia, secundada econòmicament per l’Ivace, és la primera comunitat energètica del sector agroalimentari a entrar en funcionament en la Comunitat Valenciana i la resta del país, i la que compta amb major nombre d’usuaris (punts de subministrament).

  En la seua visita, Climent ha destacat el paper de les comunitats energètiques “per a fomentar la producció d’energia renovable, difondre la democràcia energètica i reduir les taxes de pobresa energètica” i ha posat l’accent que des de l’Ivace “s’ha vingut liderant” les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva de les Comunitats Energètiques Locals en el nostre territori, “secundant tots aquells projectes que contribueixen a la seua implantació i sent pioners en la posada en marxa d’una línia específica d’ajudes a les comunitats energètiques”.

  Així doncs, el conseller ha explicat que amb la d’enguany, són ja tres edicions de la línia d’ajudes de l’Ivace per a impulsar les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica en comunitats d’energies renovables i “el nombre de projectes recolzats ha anat augmentant molt significativament en passar de set projectes el primer any, a 48 en 2021 i 70 iniciatives enguany”.

  A més, ha afegit, que l’Ivace està treballant en “projectes de col·laboració més ambiciosos” entre els diferents agents, comunitats energètiques, empreses, cooperatives, instituts tecnològics, ajuntaments i administració autonòmica, “amb l’objectiu de maximitzar el potencial que ofereixen les CEL”.

  “Tot aquest treball i compromís- ha explicat- té el seu màxim exponent en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals, que es postula com el full de ruta de les Comunitats Energètiques en la Comunitat Valenciana i que té com a objectiu que en 2030 tots els municipis del nostre territori puguen comptar amb una comunitat local d’energia.”.

  Per a Climent les comunitats locals d’energia constitueixen una peça essencial per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics i ha advocat per una “autèntica transformació del sistema energètic que ens porte no sols a un model sostenible sinó també a un nou model més just, inclusiu i participatiu ”en el qual la producció d’energia està en mans de la ciutadania, com a part activa que participa i es beneficia, a través de les comunitats energètiques, de la generació, la distribució, la gestió i el consum d’energia a nivell local”.

  Comunitat Energètica Montitxelvo

  La comunitat energètica de la Cooperativa Agrícola de Montitxelvo està basada, en aquesta primera fase, en una instal·lació d’autoconsum col·lectiu 90 kW de potència, a la qual s’han adherit ja 70 famílies.

  La instal·lació s’ha realitzat sobre la coberta de la pròpia cooperativa agrícola, que ha sigut la promotora de la comunitat energètica, de la qual es beneficien els socis de la cooperativa que han volgut adherir-se.

  Es tracta d’un model de pagament per ús en el qual la cooperativa ha afrontat la inversió, sense cap aportació inicial per part dels cooperativistes, que va retornant la inversió a poc a poc a partir dels estalvis econòmics derivats de la producció energètica de la instal·lació.

  Redacció TVDO
  Redacció TVDOhttp://www.tvdigitalontinyent.com
  Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials. Periodic d'Ontinyent i la Vall d'Albaida Digital
  El més llegit