Deficiències descobertes obliguen a la Conselleria a invertir 500.000 euros per posar en marxa la residència d’Ontinyent

0

Les diverses deficiències oposades en la Residència per a Persones amb discapacitat intel·lectual d’Ontinyent que es va trobar pendent d’obrir des de 2010, obligaran al Govern Valencià a invertir més de 500.000 euros en la posada en marxa d’aquest servei. L’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, va incidir en el fet que “després de tants anys aquest tema isca per fi endavant, perquè fins a l’arribada de l’actual Govern Valencià la Generalitat ni tan sols havia acceptat la cessió de la residència”.

La revisió de les instal·lacions realitzada per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, després d’assumir la titularitat de l’edifici el passat mes de juny, han motivat que l’obertura de portes del centre es retarde fins a finals del pròxim estiu, per a fer possible millores en espais com la cuina, les dutxes o l’accés principal.

Així ho confirmava aquest divendres el Director General de Diversitat Funcional, Antonio Raya, en una reunió mantinguda en la ciutat amb el seu alcalde, Jorge Rodríguez, la regidora de Política per a les Persones, Sayo Gandia, i representants de Caixa Ontinyent (que va construir l’immoble sobre terrenys municipals i ho va cedir a la Conselleria) i dels familiars dels futurs usuaris.

En la reunió, convocada a petició de l’alcalde, Raya explicava la necessitat de realitzar diferents obres per a adequar l’espai al seu ús, estant el projecte pressupostat en 200.290’7 euros. Esta xifra se sumarà als 315.487’88 que la Conselleria invertirà a equipar el centre, una línia d’acció en la qual està treballant paral·lelament la direcció general de Diversitat Funcional.

El projecte de les obres d’adequació, que actualment es troba en mans del Servei de contractacions per a iniciar el procediment, consisteixen en la realització de canvis en la cuina per a adaptar-la a un servei d’elaboració de menjars (actualment està preparada per a servei de catering); adequació dels recintes de dutxa d’usuaris i personal per a preservar la intimitat dels mateixos i millorar la seua funcionalitat o adequació de la bugaderia per a dotar-la de més equipament.

També es contempla l’actualització del sistema automàtic de tancament i obertura d’eixides d’evacuació a la normativa actual; estudi per a proposar un sistema de protecció del sol en les zones més afectades; i col·locació de solera i paviment d’exterior des de l’eixida del centre fins a eixir de la parcel·la de la residència, incloent nou accés per als vianants front de l’entrada principal de la residència.

Una vegada finalitzades les obres i equipat s’ha proposat que la gestió de la residència siga assumida per l’Institut Valencià d’Acció Social (IVAS). Tant els representants municipals com els de Caixa Ontinyent i els de les futures 40 famílies usuàries van coincidir a destacar que la importància de saber “que una vegada oberta, la residència va a tenir totes les dotacions necessàries per a prestar un servei molt necessari en les millors condicions possibles”.

Cal recordar que el procés per a la posada en marxa d’aquesta residència es va iniciar amb la signatura d’un conveni el 14 de maig de 2007 (modificat mitjançant Addenda de 12 de febrer de 2008), entre la Conselleria de Benestar Social, l’Ajuntament d’Ontinyent i Caixa Ontinyent. Sobre la base d’aquest Conveni, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a més d’altres obligacions ha assumit l’equipament del centre i la gestió del mateix. Mitjançant Resolució de 7 de juny de 2016 de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic s’acceptava la cessió del dret d’ús gratuït per un període de trenta anys prorrogables realitzat per Caixa Ontinyent a favor de la Generalitat sobre l’immoble.

Els recursos socials existents en la comarca en el finançament de la qual participa la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives inclouen el Centre Ocupacional José Antonio Bodoque d’Ontinyent; el Centre de Rehabilitació i Integració Social d’Ontinyent (CRIS); el Centre de Dia Caixa Ontinyent; i el Projecte Trèvol de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida.

Publicitat