La Comissió de Salut Pública ha aprovat administrar una dosi addicional de la vacuna de la COVID-19 a algunes persones en situació de greu immunosupressió, en les quals existeix un risc elevat que es produïsca una resposta immune inadequada a la pauta convencional de vacunació.

En concret, la dosi addicional per a completar la pauta de vacunació està indicada per a les persones amb trasplantament d’òrgan sòlid, els receptors de trasplantament de progenitors hematopoètics i les persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20.

La Comissió de Salut Pública, en la qual es troben representades totes les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha seguit així les recomanacions de la Ponència de Vacunes i el Grup de Treball Tècnic de vacunació COVID-19 (GTT), que porten setmanes estudiant la possible necessitat de completar la pauta de vacunació en determinats col·lectius amb una dosi addicional.

Tots dos organismes estableixen que la inoculació d’aquesta dosi haurà de realitzar-se almenys 28 dies després d’haver rebut la dosi anterior. En el cas de les persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20 -entre els quals s’inclouen el rituximaba o el veltuzumab, entre altres-, haurà d’administrar-se transcorreguts sis mesos des de la finalització de la teràpia. En tots aquests casos s’administrarà vacuna de ARNm, preferentment el mateix tipus de vacuna que l’administrada amb anterioritat.

La Ponència de Vacunes i el GTT recomanen així mateix continuar la revisió de l’evidència dels beneficis que una dosi addicional pot aportar en altres situacions d’immunodepressió, com la de pacients oncohematológicos en tractament quimio-radioteràpic i en aquells amb patologies de base que requerisquen de tractament inmunosupresor.

No obstant això, totes dues entitats han assenyalat que en el moment actual no es disposa de dades sòlides que donen suport a l’administració d’una dosi de record -també coneguda com ‘booster’- en la població general.

A més, han recalcat que encara no es disposa d’una vacuna amb la indicació de dosi de record en la seua fitxa tècnica.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.