La Vall Ens Uneix proposa que la Mancomunitat gestione Serveis Socials dels municipis menors de 5.000 habitants

0

La Vall Ens Uneix ha proposat que la Mancomunitat de Municipis de La Vall d’Albaida gestione directament el nou model de serveis socials dels municipis menors de 5.000 habitants, davant la nova normativa autonòmica que obliga a partir de 2022 als estos municipis a agrupar-se per coordinar i finançar esta atenció. La proposta beneficiaria a 30 dels 34 pobles de la comarca, i serviria per gestionar 1’5 milions d’euros provinents en un 90% de la Diputació de València.

La portaveu de la formació comarcalista a la Junta de Govern de la Mancomunitat, Natàlia Enguix, i l’alcalde de El Palomar, Jordi Vila, donaven hui detalls en roda de premsa en la que posaven de relleu que l’ens comarcal “no té raó de ser si no és capaç d’ajudar als municipis a gestionar els serveis bàsics”, qualificant de “decebedora” la proposta de Psoe-Compromís de no assumir la gestió dels serveis de manera integral.

Natàlia Enguix explicava que fins ara era possible que diversos municipis s’agruparen i que un d’ells liderara la gestió i contractació del personal, existint actualment 5 d’estes agrupacions a la comarca. Amb el decret 30/2020 de la Conselleria de Polítiques Inclusives s’estableix que l’única manera legal d’agrupar-se és fer una mancomunitat amb un CIF propi i al marge dels ajuntaments, cosa que Enguix definia com “una gran oportunitat per crear un departament propi a la Mancomunitat i canviar el model de serveis socials a la nostra comarca després de 30 anys”, manifestava.

Jordi Vila explicava que el sistema plantejat per La Vall Ens Uneix comporta que aquest nou departament gestione de manera directa les competències dels ajuntaments, incloent els treballadors i treballadores; un fet que permetria reduir costos, millorar el servei i complir amb la nova normativa. Vila destacava que des de La Vall Ens Uneix “exigim que la Mancomunitat siga una unitat bàsica amb totes les conseqüències, i no deixe la gestió de la plantilla disgregada per cada agrupació d’ajuntaments, la qual cosa afectaria negativament a la qualitat del servei i suposaria un increment de costos indesitjable”. En estos moments, la plantilla està composada per 54 persones (16 treballadores socials; 5 psicòlegs; un educador social; 22 auxiliars d’ajuda a domicili; 2 assessories jurídiques i 8 auxiliars administratius).

A tal efecte, des de La Vall Ens Uneix es solicita que abans de res es duguen a terme reunions amb els tècnics de serveis socials de cada poble perquè aporten la seua visió com a experts i es puga elaborar un “Mapa de Serveis Socials a La Vall d’Albaida”. Una vegada es tècnics facen la seua tasca, el següent pas seria la celebració de reunions amb alcaldes i alcaldesses i constituir una comissió de treballs que incloga tècnics i polítics.

Des de LVEU consideren “Decebedora” l’ actitud de PSPV-PSOE i Compromís

Enguix i Vila coincidien en qualificar de “decebedor” que des del govern de PSPV-PSOE i Compromís a la Mancomunitat “no es vulga que l’ens comarcal protagonitze un programa pioner i solidari com aquest”; explicant que davant la passivitat mostrada, alguns alcaldes i alcaldeses estan ja adherint-se a altres mancomunitats. Aquest fet, explicava Natàlia Enguix, “deuria fer reflexionar tant al president Vicent Gomar com al vicepresident Josep Albert, perquè quan açò passa és que no estàn fent bé la seua tasca de convèncer amb fets i bona gestió la permanència dels municipis en una entitat que, recordem, és d’adhesió voluntària”, assenyalava.

Des de La Vall Ens Uneix es destaca que tant socialistes com nacionalistes “estan aplicant una política d’imposició i menyspreu cap a municipis governats per sigles distintes a les seues, que no fa cap bé a l’esperit de cooperació i respecte a les majories que hauria d’imperar. Estan gestionant la Mancomunitat com si fora una entitat d’adhesió obligatòria amb fons propis, quan els diners provenen d’ajuntaments que lliurement s’han adherit a este projecte que els actuals dirigents estan balafiant”.

La portaveu comarcalista lamentava la “prepotència” de PSOE i Compromís, que es mostra en fets com el retard en el nomenament del nou membre de La Vall Ens Uneix a la Junta de Govern, “presentat el passat 30 de novembre i que fins ara no han tingut temps de nomenar-lo formalment. Així no es gestiona una Mancomunitat”, concloïa.

Publicitat