Condemnats a un any i deu mesos de presó quatre exdirectius d’FGV per l’accident de metre de València

0

El Jutjat penal 6 de València ha condemnat aquest dilluns a sengles penes d’un any i deu mesos de presó a quatre exdirectivos de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) per la seva responsabilitat en l’accident de metre registrat a la ciutat el 3 de juliol de 2006, que es va saldar amb 43 persones mortes.

Aquests quatre condemnats són el que fos director adjunt d’Explotació de l’empresa pública en el moment dels fets, Vicente Antoni C.B.; el director del Departament d’Anàlisi i Auditoria de Seguretat en l’Explotació, Juan José G.B.; el director tècnic, Francisco G.S., i el cap de la línia 1 de Metrovalencia, Sebastián A. C.

Tots ells s’han declarat culpables en concepte d’autors per omissió o cooperació necessària d’un delicte contra els drets dels treballadors, en la seva modalitat de seguretat i higiene en el treball, en concurs ideal amb 43 delictes d’homicidi per imprudència greu professional i 37 delictes de lesions per imprudència greu professional.

La sentència ha estat dictada in voce i declarada ferma per la magistrada del Jutjat penal 6 després que totes les parts ratifiquessin un acord de conformitat i renunciessin a la continuació del judici, per al qual s’havien assenyalat inicialment 66 sessions diàries entre gener i juliol d’enguany.

Aquest acord contempla la retirada de l’acusació -i consegüentment l’absolució- per als altres quatre antics directius d’FGV que estaven encausats en aquest procediment: l’ex directora gerent de l’empresa, María Luisa G.G.; el exdirector d’Operacions, Manuel S.M.; l’excap d’Estudis i Projectes, Francisco O.P., i l’excap de Taller, Luis Miguel D.A.

La sentència aplica als condemnats els atenuants de dilacions indegudes i la de confessió tardana. Així mateix, inclou la suspensió de l’execució de les penes de presó per un termini de tres anys i sis mesos i l’absolució de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana i l’asseguradora Zurich Insurance PLC com a responsables civils.

Segons els fets que han estat declarats provats, els quatre exdirectivos condemnats, com a integrants del Comitè de Seguretat en la Circulació d’FGV i dels altres organismes que tenien assignats, coneixien “les deficiències de seguretat en el tram subterrani d’aquesta línia, especialment entre els trams de Plaza d’Espanya i l’estació de Jesús”.

Malgrat això, “van ometre” la seva obligació d’implementar mesures de seguretat tecnològica per a controlar la velocitat en aquesta línia i “neutralitzar” els riscos de descarrilament i bolcada dels trens, així com per a resoldre altres deficiències relatives al “material mòbil rodant” o la “formació i selecció del personal per a la tasca de maquinista”.

“Tots ells eren conscients que tals deficiències comportaven un risc molt important per a la seguretat dels treballadors i per als viatgers”, conclou la resolució.