19/04/2024 - 11:00
Més

    La Diputació promou la creació d’horts socials municipals i bancs de terres

    Altres notícies

    La creació d’horts socials municipals i de bancs de terres locals són les dues mesures de major importància que l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València promou a les comarques de València per tal de fomentar l’agricultura urbana. La corporació provincial, a través d’aquestes polítiques, reafirma el seu compromís per treballar en un marc d’agricultura integrada i d’auto-abastiment.

    Aquestes formes de conrear aliments i diversificar els cultius s’emmarquen en les distintes accions enumerades per la FAO per tal de produir més aliments amb menys recursos i fer front a l’escenari de creixement de la població mundial. Aquest és un dels principals reclams que es reivindiquen al Dia Mundial de l’Alimentació de 2018, una data que es celebra des de l’any 1979 i que enguany reivindica diverses mesures per eradicar la fam al món.

    El Servei de Medi Ambient de la Diputació ha dissenyat el Programa d’Horts Socials Municipals amb l’objectiu de preparar els terrenys hortícoles amb la infraestructura necessària. El programa d’ajudes, que respon a una demanda històrica dels ajuntaments, ha comptat amb un pressupost de 300.000 euros als últims anys i ha beneficiat a 25 municipis de les comarques de València.

    Els horts urbans brinden als usuaris la possibilitat de produir els seus propis aliments, fomenten la participació ciutadana i el desenvolupament sostenible, i promouen l’educació ambiental i els hàbits de vida saludables. Aquests espais municipals, a més, permeten el coneixement i ús de tècniques tradicionals hortícoles, i també l’impuls de l’agricultura ecològica.

    Per a combatre l’abandonament agrícola, i la degradació ambiental i paisatgística que implica, la institució provincial promou també els bancs de terres municipals. Aquests constitueixen un registre administratiu municipal, de caràcter públic, que facilita el contacte entre els propietaris de parcel·les aptes per a l’explotació agrícola i les persones interessades en arrendar-les per al cultiu. Els acords sobre els aspectes econòmics, el termini d’arrendament i altres condicions són lliures.

    El programa del banc de terres de la Diputació ha ajudat a 40 municipis valencians a difondre i desenvolupar aquesta iniciativa per a impulsar l’agricultura ecològica urbana. El desenvolupament d’un banc de terres permet, a més, la creació d’oportunitats d’ocupació i treball, generant un impacte positiu en els àmbits mediambiental, econòmic i social.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    El PP d’Aielo de Malferit Mobilitza un Ple Extraordinari per Aturar la Planta de Biogàs

    El Grup municipal del Partit Popular en Aielo de Malferit ha convocat un ple extraordinari per debatre la lesivitat...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -