La nova contrata de Parcs i Jardins amplia serveis amb un estalvi de 60.000€

0

La nova contracta de Parcs i Jardins d’Ontinyent presentava hui als mitjans en la Plaça Major de la ciutat els 9 vehicles i equipaments d’última generació que, sense sobrecost, donaran servei també a les noves zones verdes creades per l’Ajuntament, com ara el recentment inaugurat passeig de Benarrai. Cal destacar que s’ha subrogat als més de 20 empleats que prestaven el servei a l’anterior empresa, que d’aquesta manera mantenen el seu lloc de treball.

Amb un estalvi de 60.000 euros anuals, l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava hui “el triple benefici” que la ciutat obté amb la nova contracta de Parcs i Jardins, un servei que prestarà durant els propers 4 anys amb opció a pròrroga per dos mes l’empresa Actúa Servicios y Medio Ambiente SL, per un cost total de 761.949 euros, inferior als 822.208 euros que venia costant fins ara.

L’alcalde, que acudia acompanyat per la regidora coordinadora de Territori, Rebeca Torró; el regidor coordinador de Govern Obert, Joan Sanchis; i el regidor de Serveis Municipals, Manuel Cuesta, destacava “la importància d’una contrata que no sols ens permet netejar més espais i fer-ho estalviant uns diners que podrem emprar per fer altres millores, sinó que a més té molt presents els criteris mediambientals”, manifestava.

En aquest sentit, cal destacar la minimització de l’ús dels productes fitosanitaris amb un sistema de Control Integral de Plagues que aposta pels plaguicides naturals; el reaprofitament dels residus que es generen per a fer compostatge gràcies a la dotació d’una biotrituradora; o l’aposta pels vehicles elèctrics per reduir les emissions de CO2. Tal com explicava el regidor de Serveis Municipals, Manuel Cuesta “dels 9 vehicles (3 camions, 3 camionetes i 3 vehicles de trasllat de personal) 5 són elèctrics, donant així continuitat a l’aposta pels vehicles híbrids amb que es va dotar a la Policia Local”. Es comptarà a més a més amb la referida biotrituradora, una cuba per a fumigar, un dipòsit d’aigua, una màquina tallagespa manual i altra motoritzada d’última generació.

La tècnica de Medi Ambient Deva Sanz posava de relleu que les millores assolides inclouen les netejes intensives que van a començar estos dies a parcs i centres educatius amb aigua a presió; el control de sorres amb renovació de la sorra i control dels paràmetres d’aquesta; l’aprofitament dels residus vegetals, que seran triturats “in situ” per a ser utilitzats com a compost en lloc de cremar-se; o el control integral de plagues que amplia l’ús del sistema de plaguicides naturals que fins ara sols s’emprava en alguns espais.

En aquesta línia cal destacar la utilització de tractaments per endoteràpia, amb la injecció directa de productes als troncs dels arbres, de manera que als casos en que no es puga evitar la utilització de productes fitosanitaris estos vagen directament a la planta i no per via aèria sempre que siga possible.

En la nova contracta de parcs i jardins s’inclouen altres serveis que no es trobaven en el plec anterior, la neteja intensiva també en zones pavimentades i mobiliari urbà, l’eliminació de grafits o el buidatge i neteja de basses, estanys o fonts. També s’inclou el seguiment i control de la seguretat de l’arbrat, la gestió i conservació de les xarxes de reg i fonts mitjançant personal tècnic especialitzat en hidràulica i lampisteria, l’augment de la freqüència de manteniment en el Pou Clar i també un exhaustiu control de la vegetació sobre el mur del Palau de la Vila i en l’estany de Benarrai, entre d’altres.