29/11/2023 - 2:10
Més

  COMPROMÍS demana que ontinyent siga declarada “zona lliure de transgènics”

  Altres notícies

  La mesura comportaría l’eliminació d’estos productes als establiments depenents de l’ajuntament, la creació d’un segell distintiu local o el foment d’un banc de llavors autòctones

  La coalició COMPROMÍS ha presentat una moció al plenari municipal per a que la ciutat d’Ontinyent siga declarada com a “zona lliure de transgènics”. Segons s’exposa al text que signa el portaveu del grup municipal Jose Francés, l’alliberament d’organismes modificats genèticament (coneguts com OMG o transgènics) en el medi ambient “suposa un risc per a la biodiversitat i per a la salut, i pot provocar efectes irreversibles i imprevisibles sobre els ecosistemes afectats per aquesta contaminació genètica”.

  Espanya és un dels països del món amb més hectàrees dedicades al cultiu de transgènics, i és l’únic país de la Unió Europea que conté terres sembrades amb llavors modificades genèticament amb finalitat comercial, que estan prohibides en 10 països europeus. La declaració del municipi d’Ontinyent com a “Zona Lliure de Transgènics”, recolliria diversos aspectes, entre els quals Josep Francés explica que inclou que la ciutat “faça pública la seua oposició a la introducció d’organismes modificats genèticament, l’alliberament al medi ambient de varietats transgèniques, el seu cultiu comercial i experimental, i la seua venda al públic”. També es reclama la promoció del debat al voltant de la situació dels aliments i dels cultius transgènics, la realització de campanyes de sensibilització, i la realització de les gestions necessàries a fi de garantir que en els establiments depenents de l’ajuntament no s’expenguen o servisquen menjars ni begudes que continguen ingredients derivats d’OMG. En aquest sentit, el portaveu apunta com exemple “la introducció progressiva en els menjadors de les escoles d’Ontinyent d’una dieta amb aliments provinents de l’agricultura ecològica, preferiblement local, i lliure d’aliments que continguen organismes modificats genèticament”.

  Igualment, amb l’aprovació de la moció que es presenta, l’ajuntament hauria de promure que els establiments privats de venda d’aliments situats al terme municipal no servisquen ni venguen aliments manipulats genèticament ni tampoc productes derivats; que s’estudie la introducció d’un nou segell distintiu local de qualitat en els establiments privats que es comprometen a no vendre aliments manipulats genèticament ni productes derivats i que a més contemplen la venda de productes ecològics; o que es promoga que els agricultors ontinyentins aposten per estratègies agrícoles sostenibles que eviten el cultiu de transgènics, “aprofitant per a informar-los sobre els perills dels fertilitzants i els pesticides sobre les persones i l’ecosistema”, afegeix Josep Francés.

  La proposta de inclou també el foment de la creació d’un banc de llavors autòctones, amb productors, distribuidors i ecologistes de la zona; i també que es sol·licite a la Diputació Provincial de València i al Govern Valencià que realitzen els tràmits oportuns per declarar València i la Comunitat Valenciana, respectivament, com a “Província o Regió Lliure de Transgènics”, i integrar-les en la Xarxa Europea de Regions Lliures de Transgènics. En definitiva, segons Josep Francés, “el que volem és que la ciutat es posicione respecte una qüestió, la dels transgènics, que ens afecta a tots i totes, a l’ecosistema i la nostra salut, i que a més elimina el principi de lliure elecció del consumidor i vulnera el dret dels ciutadans a la seguretat alimentària, per la dificultat que té el control d’estos cultius”.

  Davant el probable horitzó que generalitza el cultiu d’organismes modificats genèticament a tot el País Valencià i el conjunt de l’Estat, des de COMPROMÍS es preten que no s’afavorisca l’avanç d’uns cultius que no redueixen la utilització d’agroquímics, tenen un rendiment igual o menor al de les espècies no modificades, no milloren la qualitat dels aliments i no contribueixen a eradicar la fam del món, ja que la major part del que es produeix es destina a l’alimentació del bestiar dirigit al consum per part dels països rics”, recorda el portaveu. Les últimes dades xifren en més de 200 regions i de 4500 autoritats locals de tota la Unió Europea les que ja han pres mesures per sol·licitar la prohibició del cultiu de transgènics al seu territori, i una oposició a estos cultius a la qual COMPROMÍS vol que s’adherisca Ontinyent.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Ontinyent necessita una Oficina municipal de suport a associacions

  Gabriel Portero Valls Regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent Si per alguna cosa es caracteritza Ontinyent és pel seu dinamisme. Som...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -