La Delegada del Govern elogia “la gran sensibilitat” de l’Ajuntament en la lluita contra esta lacra social
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i la Delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Ana Botella, han informat aquest matí de la imminent adhesió del Cos de la Policia Local de la ciutat al Sistema de Seguiment Integral dels casos de Violència de Gènere del Ministeri d’Interior. L’alcalde i els regidors rebien a la Delegada a l’Ajuntament, on signava al llibre d’honor del consistori, per a després acompanyar-la fins al Palau de La Vila, on compareixia davant els mitjans de comunicació per donar detalls d’una actuació que, segons l’alcalde, “demostra una volta més que l’Ajuntament s’ha pres sempre molt seriosament la lluita contra la violència de gènere”.
Cal recordar que a novembre de 2004 el plenari de l’Ajuntament va aprovar un protocol d’actuació integral contra la violència de gènere “pioner a tot l’Estat” i que incorporava mesures “absolutament necessàries”, destaca Jorge Rodríguez, “a les que ara d’alguna manera volem donar continuïtat, potenciar, i fins i tot millorar”. També es va produir l’adhesió al protocol signat en 2006 entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el Ministeri de l’Interior per a la Protecció de les Víctimes contra la Violència Domèstica i de Gènere, “i ens quedava la mesa de coordinació policial, un tema que estava pendent des de feia temps, i que la setmana passada es va constituir a la Junta de Seguretat Local”, destaca l’alcalde.
Ara, Ontinyent serà la quinzena ciutat valenciana en incorporar-se al Sistema de Seguiment Integral dels casos de Violència de Gènere, “una eina fonamental per a la lluita contra esta lacra social, que és una de les prioritats del Govern Central”, segons explicava Ana Botella. El Sistema de Seguiment Integral de Violència de Gènere (SSIVdG) té el seu origen normatiu en la Llei Orgànica 1 / 2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la Violència de Gènere, que va ser aprovada per unanimitat en les Corts Espanyoles. El SSIVdG va començar sent una base de dades comuna per als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, sent ara, segons Ana Botella, “molt més que això, ja que actualment és un sistema de seguiment integral de tots els casos de violència de gènere a Espanya”.
El que es permet a través d’aquest conveni, és que les policies locals i els tècnics municipals especialitzats puguen accedir directament a la informació que manegen les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat per al seguiment de la situació de les dones incorporades al sistema. La seua finalitat “és millorar l’eficàcia en el seguiment de les circumstàncies que concorren en cadascuna de les dones amb mesures de protecció i allunyament”, segons la Delegada del Govern. L’objectiu, segons ha destacat la delegada, és “tenir constància permanent de la situació en què viuen les dones víctimes de violència de gènere per evitar una nova agressió”, així com comptar amb informació, per exemple, de quan les persones que han estat qualificades com a agressors han eixit de la presó, cosa que es dona a conèixer tant als agents que custodien les víctimes com a les pròpies afectades. A més, s’evita el que els especialistes qualifiquen com a doble victimització de les dones maltractades que cada vegada que es desplacen d’explicar la seua situació a les forces policials.
Ana Botella lloava “la gran sensibilitat” de l’Ajuntament d’Ontinyent “davant una qüestió molt seriosa, ja que hi ha vides humanes en joc. La coordinació dels sistemes és una necessitat, i un avantatge que s’ha d’aprofitar, tot i que altres municipis no ho fan. No és el cas d’Ontinyent, i per això li donem l’enhorabona a l’Ajuntament”. L’adhesió a aquest conveni s’ha d’aprovar ara a la Junta de Seguretat Local i després ser signada, i implicarà la incorporació a esta base de dades de la informació relativa a les dones amb ordre de protecció activa que actualment resideixen a Ontinyent.