Els municipis valencians distingits com a Ciutats de la Ciència i la Innovació han acordat hui a Ontinyent crear una nova associació que s’integrarà a la xarxa estatal Innpulso de ciutats innovadores. L’associació, denominada “Red Innpulso CV”, crearà un grup de treball per liderar les polítiques innovadores als municipis valencians al sí de la futura Agència Valenciana d’Innovació (AVI) que presidirà Andrés García-Reche.
El també actual Vicepresident Executiu del Consell Valencià d’Innovació assistia hui al Centre Cultural Caixa Ontinyent a una reunió de treball en la que també participaven l’alcalde amfitrió i President de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; el Secretari Autonòmic de Presidència, Andreu Ferrer; els alcaldes de Vila-Real, Alcoi i Salines, José Benlloch, Toni Francés i Isidro Monzó; els regidors de Territori d’Ontinyent, Alcoi i Gata de Gorgos, Rebeca Torró, Manuel Gomicia i Jaume Monfort; la directora de la Fundació Globalis, Edurne Zubiria; i Ibon Basterrechea i Sergio Serna com a representants de la xarxa Innpulso.
En aquest encontre, García-Reche assegurava que els municipis “tindran tota la importància que vullguen” en l’Agència Valenciana d’Innovació, que es preveu constituir al segon semestre de d’enguany. Andrés García-Reche destacava que junt al projecte col·lectiu que suposa crear l’Agència, “el fet que els municipis es plantegen què poden fer ells per a innovar ens sembla essencial, i més a un territori com el nostre on el model productiu està molt descentralitzat”.
El futur President de l’AVI lamentava que “després d’haver liderat la investigació i la innovació a Espanya durant els anys 80 i 90, la Comunitat Valenciana està ara a la cua en esta matèria en companyia de Múrcia, perquè es genera coneixement però no s’utilitza adequadament”. En aquest sentit, destacava que “és molt important que la inversió que es faça en I+D es faça be, aprofitant els coneixements que es genera en les universitats, a les seus del CSIC, als instituts tecnològics i a les empreses que aposten per la innovació. Com també és important que les ciutats siguen precursores d’esta aposta pel coneixement”, assenyalava.
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, parlava en representació de totes les Ciutats de la Ciència i la Innovació valencianes (Ontinyent, València, Vila-real, Alcoi, Salines, Gata de Gorgos i Alzira) en destacar que “els municipis poden ser crucials per a la estratègia d’innovació a la Comunitat Valenciana per moltes raons”.
Entre els motius que apuntava està el fet que estes 7 localitats han passat una avaluació que demostra la seua vocació innovadora i capacitat; perquè la innovació es desenvolupa sobre un territori físic on els municipis són espais destacats; perquè els ajuntaments poden contribuir a la millora del model productiu com a administració més propera a la ciutadania i a les empreses; perquè estes localitats tenen vocació i voluntat de retenir el talent que generen, i perquè a més a més tenen capacitat per crear una cultura de la innovació que es puga traslladar des de ben menuts als ciutadans i ciutadanes.
Jorge Rodríguez assenyalava que “la innovació ha de ser transversal, s’ha d’afrontar horizontalment, i amb esta xarxa de municipis pensem que podem aportar coses positives tant als nostres municipis com a la futura Agència Valenciana d’Innovació”, concloïa.