El Pla de Sanejament dels Nuclis Antics d’Ontinyent afecta ja 85 vivendes, entre declaracions de ruïna i ordres d’execució. L’objectiu d’aquest Pla, encetat en 2011 i que afecta majorment a Poble Nou i la Vila, és millorar les condicions de l’habitatge en aquestos barris i evitar la seua degradació, segons ha exposat la regidora de Territori, Rebeca Torró, qui ha assenyalat que la inversió prevista per aquest Pla se suma al programa d’ajudes municipals per a la rehabilitació de vivendes, dotat en 2014 amb 120.000 euros i que començà l’any passat amb altres 50.000 euros: “com sempre, estem treballant amb els nostres recursos, amb els diners del superàvit i de la bona gestió econòmica, perquè de la Generalitat del PP ja tots sabem que no podem esperar més que impagaments”, ha lamentat la regidoria Rebeca Torró.
Segons les dades oferides per la regidora, gràcies a la posada en marxa d’aquest Pla de Sanejament dels Nuclis Antics s’ha pogut reactivar 19 declaracions de ruïna, encetar altres 31 i impulsar 35 ordres d’execució per evitar perills a persones i bens.
En fer balanç d’aquest Pla, la regidora de l’àrea, Rebeca Torró, ha destacat que es tracta d’un treball “molt laboriós i complexe”, que comporta nombrosos tràmits administratius i, fins i tot, judicials que “ralentixen molt el nostre objectiu de donar solució als problemes que arrosseguen barris com ara Poble Nou i la Vila”. Rebeca Torró ha advertit que aquestos tràmits es tronen també amb les dificultats que plantegen alguns propietaris “que ni arreglen les vivendes malgrat el perill que representen i tampoc faciliten la reparació dels immobles per part de l’ajuntament”, ha destacat Rebeca Torró.
Torró recordava en aquest sentit que, tal com estableix la llei, els propietaris dels habitatges són els qui han de tenir cura de l’estat dels mateixos. “La gran majoria de les cases que estan en males condicions són privades, i la legislació frena molt els processos necessaris perquè puga’m actuar subsidiàriament. A més, en moltes ocasions es impossible fins i tot localitzar als propietaris, raó per la qual la xifra d’actuacions que hem aconseguit traure endavant en estos tres anys pensem que és molt positiva”, assenyalava.
Respecte de les declaracions de ruïna, en esta legislatura s’han vist afectats un total de 31 immobles, en 18 casos dels quals la tramitació està portant-se a cap per execució subsidiària. En aquest sentit, cal destacar que prompte conclourà l’expedient i es produiran demolicions d’habitatges als carrers Llosa, Escalinata, Puríssima, Santa Rosa, Cantalar de Sant Vicent, i Trinitat, entre d’altres, podent realitzar-se més o menys demolicions en funció de la tramitació dels expedients. Aquesta subsidiarietat, tindrà un import que assumirà inicialment l’ajuntament i que després reclamarà als propietaris d’aproximadament 182.000 euros. Per contra, dos declaracions de ruïna han estat assumides pels propietaris i altres 11 estan en tràmits inicials.
Per la seua banda, la regidoria de Territori ha estat treballant en la reactivació de declaracions de ruïna de legislatures anteriors que quedaren declarades però sobre les quals no es va actuar. Estos casos han estat un total de 19, dels quals 5 declaracions han estat assumides per particulars i 14 estan sent tramitades per subsidiarietat.
Respecte les Ordres d’Execució, en esta legislatura s’han dictat un total de 26, per motius com ara perills en façanes, desperfectes, o mal estat de cobertes, teules o conduccions d’aigua. 11 d’estes ordres han estat assumides pels propietaris, mentre que les 15 restants han estat assumides per l’Ajuntament per subsidiarietat, estant la gran majoria executades i altres en tràmits inicials. En aquest cas també s’ha actuat sobre ordres d’execució dictades en legislatures anteriors i que estaven pendent, reactivant-se un total de 9, 5 de les quals han estat assumides pels particulars. Cal destacar que a banda d’aquestos 85 immobles de propietat privada, l’Ajuntament també ha actuat en immobles de propietat municipal als carrers Tomàs Valls 44, Trinitat 66, la Casa Barberà, la Casa Maians o la Casa de Cultura dels Barons de Santa Bàrbara.
Torró destacava “la continua activitat de la regidoria i de l’oficina tècnica pel que fa a la millora de l’urbanisme municipal, no sols amb el Pla de Sanejament, sinó també amb altres línies d’actuació”. En aquest sentit, cal destacar especialment el Pla de Rehabilitació de Vivendes posat en marxa l’any passat, que va subvencionar un total de 18 actuacions de particulars en habitatges deteriorats, i que enguany es reprèn augmentant en un 140% el seu pressupost (de 50.000 a 120.000 euros).