La il·lusió compartida del poble de Bocairent per comptar amb el lleó ibèric va quedar palesada durant el primer cap de setmana de la seua exposició al Museu arqueològic municipal ‘Vicent Casanova’ amb més de 300 visites registrades. Així, l’acte d’inauguració de divendres passat, 15 d’abril, va comptar amb al voltant de 130 persones mentre que dissabte i diumenge van registrar una afluència de 184 persones, de les quals 123 eren locals i la resta valencians però també deu xinesos, dos alemanys i dos iranians.
L’inici de “El lleó ibèric a Bocairent: una tornada a la serra originària” va comptar amb la presència del director del Museu de Belles arts de València, José Ignacio Casar, qui va recordar el procés de cessió que va ser tractat en la primera reunió del seu patronat convocada en dotze anys; a més, Casar va definir la raó de ser de l’entitat com a garant de “la custòdia i la conservació del patrimoni valencià” i va reivindicar el paper de l’arqueologia “per establir el relat de la nostra Història”. Per la seua banda, Isabel Collado, coordinadora del Museu arqueològic municipal ‘Vicent Casanova’, va explicar els dos fragments del cos d’una copa datats cap a finals del s. V i principis del s. IV aC cedits per a completar la presència de l’escultura zoomorfa pel museu ‘Camil Visedo Moltó’ d’Alcoi el director del qual, Josep Maria Segura, estava també entre els presents.
L’acte va estar conduït per Joan Castelló, coordinador del projecte expositiu que permet contemplar el lleó ibèric a Bocairent 121 anys després de la seua cessió al Museu de Belles arts de València, i va incloure també amb la projecció d’un audiovisual creat per a l’esdeveniment per Documentart. Finalment, abans de visitar la peça, José Ignacio Casar i l’alcalde Josep-Vicent Ferre van descobrir la placa que atorga la denominació de ‘placeta del Lleó ibèric’ a l’espai urbà on s’ubica el museu arqueològic.
L’escultura del segle IV aC romandrà a la localitat de la serra de Mariola almenys fins setembre encara que l’Ajuntament sospesa “sol·licitar una pròrroga del préstec donada la importància de la peça i l’interés demostrat pel nostre veïnat”, segons Josep-Vicent Ferre. El primer edil va mostrar la seua satisfacció per un acte “tan bonic i reivindicat” que “reafirma la nostra personalitat com a poble” i va agrair l’aportació “de totes les persones del nostre poble que han contribuït a aquesta fita” així com “el canvi de sensibilitat operat en la direcció del Museu de Belles arts i en els responsables polítics”. Igualment, Ferre va ressaltar el caràcter “científic i turístic” de la iniciativa i va recordar el titular del museu local, Vicent Casanova, que “reiteradament recordava la necessitat de tornar el lleó ibèric a Bocairent”.