19/04/2024 - 7:01
Més

    El COR aprova avançar en la instal·lació d’ecoparcs i ecomòbils a la Vall d’Albaida

    Altres notícies

    L’assemblea del COR va aprovar ahir els pressupostos per al 2018, així com l’ordenança fiscal per al proper any, que cobreix els serveis de transferència, valorització i eliminació de residus així com els ecoparcs.

    Respecte a la qüestió dels ecoparcs, es va aprovar la posada en marxa del 100% de la xarxa d’ecoparcs, que contempla avançar amb la implementació d’instal·lacions a Benigànim, Albaida, Ròtova, Enguera, Moixent, Quatretonda, Castelló de Rugat, Jalance i Montesa; fins arribar a la xifra de 25 ecoparcs fixes. En total s’invertiran uns 4,3 milions d’euros, dels quals 229.000€ aniran destinats a les bonificacions de “El meu compte ambiental”.

    Altre aspecte és el dels ecoparcs mòbils. Abans de la celebració de l’assemblea, es van presentar a Xàtiva les noves unitats, que estaran en funcionament abans de que acabe l’any, i que suposaran un complement a les instal·lacions fixes tal i com planteja el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV), especialment per a zones rurals de baixa densitat o urbanes d’alta intensitat de població.

    Després de l’anàlisi de rutes i equips, el càlcul estimat assumia la necessitat d’11 unitats mòbils, que pogueren cobrir les 395 hores setmanes d’apertura (35 per cadascuna) als 93 municipis que conformen el Consorci de residus.

    Per a tal fi, es disposarà de quatre bases per als ecomòbils. La primera d’elles, a Aiora, cobrirà la comarca de la Vall d’Aiora-Cofrents i el sur de la Costera, mentre que la de Xàtiva (on es situarà una base logística), acollirà quatre unitats, les mateixes que a Ròtova, on també hi haurà altra base logística. Ontinyent, per la seua banda, tindrà dos ecoparcs mòbils.

    El meu compte ambiental

    La implantació del registre informatitzat per als ecoparcs, que porta per nom “El meu compte ambiental”, recollirà informació com l’ús de les instal·lacions per part dels usuaris, els incidents i les reclamacions que s’hagen produït, la gestió dels residus depositats o les tasques de neteja i manteniment de la maquinària.
    El registre, a més, permetrà incentivar a la gent alhora de fer un ús responsable de les instal·lacions i del reciclatge, ja que suposa un instrument de gran ajuda per tal de complir els objectius del Pla Estatal del Marc de Gestió de Residus (PEMAR), que versen sobre l’avanç de la recollida separada en aquests espais.

    La intenció des del COR és que, amb “El meu compte ambiental”, s’optimitze la gestió dels residus per part dels usuaris, els quals rebran punts cada vegada que visiten l’ecoparc en funció del tipus i la quantitat de residus dipositats. Eixa puntuació serà acumulable i podrà ser consultada pels usuaris mitjançant una plataforma electrònica, així com en cada visita als ecoparcs. Finalment, eixos punts es materialitzaran en bonificacions respecte al preu de la taxa del proper any.

    “Fins fa poc teníem 2 ecoparcs, i anem a passar a tindre 25 ecoparcs fixes i 11 mòbils, aconseguint d’aquesta manera la xarxa d’ecoparcs més completa de tota la Comunitat Valenciana. I açò té un cost que es veu reflexat en els pressupostos del proper exercici”, ha manifestat el president del COR, Roger Cerdà.

    Pressupost del COR per a 2018

    En total, el pressupost per al proper any s’estima en 18,2 milions d’euros (pels 13,8 del 2017) respecte al cost del tractament, valorització i eliminació; mentre que el cost de la xarxa consorciada d’ecoparcs és de 4,3 milons (pels 975.500 euros d’aquest any).
    El COR també va donar a conèixer l’estimació de tones de residus sòlids urbans per al 2018, que s’aproparà a la xifra de 132.000 tones (front amb les més de 129.000 previstes per al 2017). Un 2% més que l’any passat en el que s’ha tingut en compte tant les previsions macroeconòmiques com la implementació de la recollida de biorresidus i “El meu compte ambiental”.

    Altra de les especificacions que es van mostrar, va ser la de la destinació de les tones de residus, marcada pels criteris de la Direcció General de Qualitat Ambiental i pels criteris econòmics, que repartiran la xifra entre les plantes de Guadassuar, Algímia d’Alfara, Llíria, Caudete, Alacant, Xixona i el EMTRE, amb un cost directe que previsiblement superarà els 12,5 milions d’euros. Aquests destins responen a l’absència al Consorci d’instal·lacions pròpies per a fer la corresponent gestió. Es preveuen unes 9.500 tones a Guadassuar, 28.000 a Algímia, 8.000 a Llíria i Caudete, 3.500 a Alacant i 7.500 a l’EMTRE.

    Font: Consorci de Residus

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    El PP d’Aielo de Malferit Mobilitza un Ple Extraordinari per Aturar la Planta de Biogàs

    El Grup municipal del Partit Popular en Aielo de Malferit ha convocat un ple extraordinari per debatre la lesivitat...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -