Ontinyent invertirà més de 700.000 euros en la restauració integral del Pont Vell

0

L’actuació, que compta amb l’autorització de la Comissió de Patrimoni, s’executarà a la segona meitat de 2021

La Comissió de Patrimoni ha donat llum verda al projecte de restauració del Pont Vell del s.XVI, una actuació que està a l’espera del vist-i-plau de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i que compta amb un pressupost de 720.000 euros. El regidor coordinador de l’àrea de Territori, Joan Sanchis, explicava que “com que falta el vist-i-plau de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) per poder iniciar la licitació de l’obra calculem que l’obra puga començar a partir de la segona meitat de 2021”. Cal recordar que ja ha finalitzat l’execució de la primera fase de restauració del Pont Vell, que ha permès recuperar la imatge que tenia el pont a principis del SXX.

Durant les obres es va treure a la llum l’antic mur d’embarcament, un arc i una volta. Així mateix s’han restaurant els murs de contenció i s’han construït unes escales i rampes al llit del riu Clariano. Cal recordar que després d’aquesta primera fase el projecte de restauració contemplava altres tres, però “després de la DANA es va decidir unificar-les en un únic projecte integral per accelerar la seua restauració davant els informes que alertaven del deteriorament de l’estructura del Pont”, manifestava.

El projecte de restauració, que ha estat redactat per la Universitat Politècnica de València en concret per l’Institut de Restauració del Patrimoni (IRP) i del Grup d’Investigació sobre paisatge i arquitectura rural (PAISAR), tindrà en compte les possibles restes que es puguen trobar una vegada s’inicien les obres segons es va acordar a la Comissió de Patrimoni. El projecte ha estat preparat amb un escàner 3D, el que ha permès comprovar les deformacions que ha patit el Pont Vell amb el pas del temps.

L’estudi reflecteix una sèrie de danys en el pont, conseqüència de les riuades, l’ús i els efectes d’adequació de les antigues fàbriques. L’informe també evidencia danys en els arcs on s’han detectat desajustaments en els carreus, reparacions amb materials inadequats, fragmentació i pèrdua d’elements i colonització vegetal. Aquests danys van propiciar el tancament al trànsit roda del Pont Vell per previndre un agreujament del seu estat.

L’actuació, reclamada per la ciutadania al procés Ontinyent Participa i que forma part del programa Riu Viu del Govern d’Ontinyent, persegueix conservar un element clau del nostre Patrimoni, alhora que potenciar-lo com element d’atracció turística i promoció de la ciutat.

Publicitat