08/12/2022 - 17:33
Més
  IniciEconomiaLa Diputació aprova 183 obres de millora en espais i serveis públics...

  La Diputació aprova 183 obres de millora en espais i serveis públics dels pobles de la Vall d’Albaida

  La Diputació de Valéncia ha donat llum verda a 183 projectes de millora d’espais i serveis públics presentats pels 34 ajuntaments i la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, amb una aportació de 14,3 milions d’euros. Estes actuacions, que licitaran i executaran els propis consistoris al llarg dels pròxims mesos, seran subvencionades íntegrament per la Diputació en el marc del Pla d’Inversions 2022-23, que ha aprovat un total de 1.473 sol·licituds a la província amb un pressupost global de 144 milions d’euros.

  El ple de setembre de la institució provincial va validar per unanimitat la proposta presentada pel diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, que inclou prop de 200 projectes presentats pels consistoris de la comarca. Montitxelvo, amb 11 sol·licituds validades, encapçala un llistat en el qual Guadasséquies, Montaverner i El Palomar apareixen amb 10 actuacions aprovades; Benissuera, Bocairent i Carrícola amb huit; Agullent i Albaida amb set; Bellús, Benigànim, la Pobla del Duc, Sempere i la Mancomunitat de la Vall d’Albaida amb sis; Atzeneta d’Albaida, Alfarrasí, Bèlgida, Beniatjar, Bufali, Castelló de Rugat i Otos amb cinc; Aielo de Malferit, Aielo de Rugat, Benissoda i Llutxent amb quatre; Fontanars dels Alforins, L’Olleria, Pinet, Rugat i Salem amb tres; Ontinyent, Ràfol de Salem i Terrateig amb dos, i els municipis de Benicolet i Quatretonda, que han optat per destinar els fons provincials a un únic projecte de major quantia.

  Les xifres definixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l’eliminació de la burocràcia i l’ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. En el cas de la Vall d’Albaida, la totalitat dels projectes aprovats seran directament licitats i executats per les corporacions locals, una de les grans novetats del pla en el seu “intent d’agilitzar les tramitacions i executar-les amb major rapidesa”, com explica el propi Bielsa.

  El vicepresident i responsable de Cooperació recorda que els alcaldes i alcaldesses, en consens amb els equips municipals i les veïnes i veïns de cada poble, són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners. “Això no canvia, però hem fet un pas més amb la finalitat de permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa servirà per a millorar els temps del procés de licitació de cada obra i la seua posterior execució”.

  Infraestructures i urbanisme

  Una altra de les característiques d’este pla inversor de la Diputació és que pràcticament la mitat de les sol·licituds presentades pels ajuntaments coincidixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible bonificats en el pla, cas de l’eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l’accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. Molts d’estos projectes combinen actuacions en diferents àmbits, com pot ser la repavimentació de carrers, la renovació de les canalitzacions d’aigua potable i la instal·lació d’enllumenat eficient en la zona.

  En el cas de la Vall d’Albaida, el ple provincial ha aprovat 51 obres de millora d’infraestructures i serveis públics, quasi una tercera part del total de projectes sol·licitats pels ajuntaments de la comarca. Li seguixen les actuacions vinculades a la renovació de zones verdes i parcs infantils (32); les relacionades amb la millora de l’eficiència energètica (27); reurbanització de carrers i places i la millora de l’accessibilitat (26); les de renovació de la xarxa d’aigua potable i clavegueram (18); obres de millora d’instal·lacions esportives (17); adequació de camins (7); i les vinculades a smart cities (8).

  En este sentit, Fernández Bielsa posa en valor la responsabilitat d’alcaldes i alcaldesses en presentar projectes que “responen a les inquietuds i demandes veïnals, però també a les necessitats de cada municipi amb actuacions que a vegades no són tan vistoses però que han d’executar-se”.

  Projectes destacats

  Entre les obres amb major pressupost a la Vall d’Albaida destaca la rehabilitació d’un edifici situat al carrer Delme d’Ontinyent per a destinar-lo a centre cívic intergeneracional i habitatges socials, amb una dotació de 971.000 euros; els més de 320.000 euros que Aielo de Malferit té previst invertir en la rehabilitació integral de l’interior de l’edifici Grup Nou per a millorar la seua eficiència energètica; l’ampliació i urbanització del cementeri municipal de Benigànim, amb una dotació de 236.000 euros; i el projecte de renovació integral del parc de la Derrota de Bocairent, amb nous paviments, tancaments, mobiliari urbà, fonts, sistemes de reg, jocs infantils, elements biosaludables i pista esportiva, amb una dotació de 300.000 euros.

  A la comarca destaca igualment el projecte de reforma de la caserna de la Guàrdia Civil de Fontanars dels Alforins per a local multiús, amb un cost de 326.000 euros; així com la compra de terrenys per a l’auditori municipal de Llutxent, amb un pressupost de 372.000 euros. També ressalten els projectes de millora de la pavimentació de diferents carrers del nucli urbà i camins rurals de L’Olleria (249.000 euros) i la remodelació de la plaça de la Verge del Loreto, en el mateix municipi (308.000 euros); així com la renovació de la xarxa d’aigua potable i millora de l’accessibilitat dels carrers Sant Cristòfol i Mestre Buades de La Pobla del Duc (200.000 euros).

  En el cas dels pobles que han concentrat la inversió en un únic projecte, Quatretonda reurbanitzarà la plaça L’Oliver i el seu entorn amb prop de 460.000 euros, mentre Benicolet reurbanitzarà també amb pavimentació per als vianants diversos vials, concretament els carrers del Salvador, Sant Vicent Ferrer i Sant Joan Baptista, amb un cost de 345.000 euros.

  Altres actuacions a la comarca

  En l’àmbit esportiu trobem la instal·lació d’una pista de skatepark al parc de la Font Jordana d’Agullent (107.000 euros); l’ampliació del gimnàs municipal d’Atzeneta d’Albaida (71.000); el projecte d’interconnexió i reforma dels gots de la piscina municipal de Benissoda, així com la reparació de les dutxes exteriors i l’adaptació per a persones amb mobilitat reduïda (65.000); el projecte de construcció d’un gimnàs en el camí Font Povil de Bufali, entre el frontó i la pista esportiva (130.000); la rehabilitació dels vestuaris i l’adequació de la zona aigua splash en l’àrea recreativa l’Horta de Rugat (157.000); l’actuació projectada a Salem per a millorar la solera i els revestiments exteriors del frontó i les pistes poliesportives municipals (100.000), i la substitució del paviment de la pista poliesportiva de Catelló de Rugat (32.000).

  Quant a zones verdes, destaca l’actuació integral al parc de la Font de la Vila d’Albaida i terrenys adjacents, i la substitució dels jocs infantils al parc Nau de la Música del mateix municipi; l’adequació de la zona recreativa de l’ermita d’Alfarrasí, així com la creació de paellers, un punt net i enjardinament; l’habilitació urbana de la zona del parc Molí Primer d’Atzeneta d’Albaida; i el subministrament de mobiliari i elements de jardineria per al parc Beata Inés de Benigànim.

  En el mateix àmbit d’actuació es troben les reformes, ampliacions, arbratge o instal·lació de mobiliari i jocs en la zona saludable del parc de la Creueta i els parcs la Pinaeta, el Flautí i l’Era de Benissoda; la renovació de la font ornamental del parc la Foia de Bufali; l’ampliació de la zona enjardinada enfront de l’hostal de Carrícola; la reurbanització i creació de noves àrees de joc en la zona verda del carrer Colón de Castelló de Rugat; la creació d’un nou jardí en l’avinguda de l’Estació-Avinguda San Pancracio de Montaverner; i la creació d’una zona verda annexa a la zona esportiva municipal d’Otos.

  Redacció TVDO
  Redacció TVDOhttp://www.tvdigitalontinyent.com
  Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials. Periodic d'Ontinyent i la Vall d'Albaida Digital

  El més llegit