14/05/2024 - 7:36
Més

    La cooperativa Agrícola Montitxelvo llança el seu projecte de comunitat energètica

    Altres notícies

    Montitxelvo comptarà a finals d’any amb una comunitat energètica renovable promoguda per la cooperativa local “Agrícola Montitxelvo”. La iniciativa contempla una primera instal·lació fotovoltaica d’autoconsum col·lectiu amb una potència de 98 kWp. Amb una producció anual de 140.000 kWh, s’estima que la instal·lació arribe a cobrir entre el 30 i el 40% de les necessitats energètiques de les 60 famílies adherides a la comunitat.
    La veïna població de Montitxelvo, comptarà aquest mateix any amb una comunitat energètica impulsada per la cooperativa local “Agrícola Montitxelvo S. Coop. V.”. Es tracta d’una institució de fort arrelament en la població i que actualment es troba integrant la variable energètica dins dels serveis oferits als seus membres.

    Aquesta nova comunitat energètica renovable se suma a les nombroses iniciatives que s’estan duent a terme a la Comunitat Valenciana amb el suport de la Generalitat. El govern valencià està apostant fermament per aquesta nova modalitat de producció energètica caracteritzada per ser més participativa i democràtica.

    Agrícola Montitxelvo es troba treballant ja en la seua primera instal·lació d’autoconsum col·lectiu. Es tracta d’una instal·lació fotovoltaica de 98 kWp de potència que se situarà sobre la coberta de l’edifici de l’entitat i que produirà anualment 140.000 kWh, que permetran cobrir entre el 30 i el 40% del consum elèctric de les 60 famílies que ja s’han adherit a la proposta. Els estalvis econòmics inicials se situaran, de mitjana, al voltant del 15% de la factura elèctrica, els quals podran ser superiors una vegada la inversió s’haja retornat completament.

    La inversió prevista supera els 100.000 euros i serà assumida íntegrament per la pròpia cooperativa sota un model “As A Service” o de pagament per ús. Segons Xavier Vicedo, president d’Agrícola Montitxelvo “l’aplicació d’aquest model a les comunitats energètiques locals presenta múltiples avantatges, entre les quals destaca el permetre l’accés a qualsevol mena de consumidors, incloent els més vulnerables, en eliminar la barrera del desemborsament econòmic inicial. A més, aquesta modalitat permet que la inversió pot autofinançar-se sobre la base dels estalvis econòmics que la pròpia instal·lació produeix”. A més, afig Vicedo, “la fixació dels criteris de repartiment de l’energia generada es durà a terme d’una forma solidària, optimitzant els retorns econòmics globals per a la comunitat, que prevaldran sobre els estalvis individuals”.

    A la presentació del projecte, que ha tingut lloc aquest cap de setmana, van assistir la Directora General d’Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana, Teresa García, així com representants de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), organisme pertanyent a la Conselleria d’Economia Sostenible, i del Grup Enercoop, l’empresa del qual matriu és la Cooperativa Elèctrica de Crevillent.

    En la seua intervenció, Teresa García ha destacat “com la cooperativa agrícola de Montitxelvo està innovant en les seues línies de treball, avançant, diversificant i creant una comunitat energètica, una de les primeres que s’està realitzant en el sector agroalimentari a escala estatal i que podrà ser el germen de molts altres projectes”. Igualment, va posar de manifest que “gràcies a la intercooperación amb Grup Enercoop i a l’aposta decidida de la conselleria d’Economia Sostenible i de l’IVACE, les cooperatives seran també protagonistes de la transició energètica”. Per part seua, l’IVACE ha assenyalat que “en 2021 s’han multiplicat per 5 el pressupost de les ajudes destinades a les comunitats energètiques el que és un indicatiu del dinamisme actual”.
    Assessorament del Grup Enercoop.

    Per a posar en marxa el projecte, Agrícola Montitxelvo està sent acompanyada i assessorada pel Grup Enercoop, amb seu a Crevillent (30.000 habitants), on ve desenvolupant des de fa 3 anys la seua comunitat energètica COMPTEM, una de les primeres a veure la llum al país. Segons Joaquín Mas, director General de Enercoop, “aquesta col·laboració pretén exportar i adaptar a Montitxelvo l’experiència de COMPTEM-Crevillent, projecte a través del qual hem pogut donar forma al model de comunitats energètiques locals des dels punts de vista tècnic, econòmic, administratiu, jurídic i social. En aquest sentit, el suport que s’està donant des de la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Economia Sostenible i de l’IVACE, i del Govern d’Espanya, a través del Ministeri de Transició Ecològica i de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), està sent determinant, tant pel seu convenciment com pels incentius econòmics que s’estan destinant.”
    Agrícola Montitxelvo.

    La cooperativa valenciana Agrícola Montitxelvo va ser constituïda l’any 1956. Té actualment 510 socis i 3 empleats en plantilla. La seua facturació anual és d’al voltant de 450.000 euros i es dedica principalment a la comercialització de productes agrícoles (fruita d’os, cítrics, garrofes, ametles i olives, venda de subministraments agrícoles, assegurances generals i agràries, i secció de crèdit. També produeix oli d’oliva a través de cooperatives de segon grau.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    La veu de les dones tèxtils s’amplia: Agullent i Bocairent se sumen a l’estudi històric

    El projecte 'Dones i Fàbriques' s'amplia a Agullent i Bocairent. Descobreix les històries no contades de les dones de la indústria tèxtil de la Vall d’Albaida i com han modelat la nostra història.
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -