Un segle de tren a Ontinyent

0

Ahir dissabte 6 d’ octubre es va inaugurar al local social de l’Associació de Veïns el Llombo de Ontinyent, la exposició “Un segle de tren a Ontinyent”, una mostra de més de 100 fotografies i documents  relacionats amb el segle llarg de vida que té la línia. La inauguració va córrer a càrrec de Basilio Álvarez, autor del llibre El ferrocarril de Xàtiva-Alcoi: empeño y supervivència i de la presidenta de la Associació de Veïns el Llombo, Maria José Reig.

La revindicació, per a desgràcia de les comarques centrals, torna a ser notícia davant les declaracions el 27 de juny de 2012 del secretari d’Estat d’Infraestructures, Rafael Català, en què anunciava que el Ministeri de Foment preveia suprimir diverses línies ferroviàries de distància mitjana i substituir-les per autobusos, i la més greu i més propera que és la falta de dotació pressupostaria als Pressupostos Generals del Estat per aquesta línia de ferrocarril.

Com va dir Basilio Álvarez en l’acte d’inauguració, el tren va suposar per a tothom del segle XIX, poder desplaçar-se a qualsevol lloc a uns preus raonables i arribar a en lloc al mateix temps que els de primera classe; una revolució comparable al que hui en dia és per a nosaltres la xarxa d’ internet. No ens podem arriscar a perdre aquesta línia que és l’eix vertebrador de les comarques centrals i cal unir-se en les revindicacions que des de diferents col·lectius es fan a través de la Plataforma Salvem el Tren, que té previstes una sèrie de mobilitzacions i convida a tota la ciutadania a unir-se a elles.