19/04/2024 - 6:13
Més

    Foment estudia suprimir la linea Xàtiva-Alcoi

    Altres notícies

    El Ministeri de Foment estudia suprimir o substituir per transport amb autobús els serveis ferroviaris de mitja distància que compten amb un escàs nombre de viatgers. Es pretén així evitar “l’alt cost que suposa engegar un tren amb poca ocupació”, segons va informar ahir el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Rafael Catalá. “Existeixen serveis ferroviaris amb una baixa ocupació i un alt cost, i seria raonable revisar la seua situació perquè, en ocasions, tindria més sentit un transport amb autobús que un corredor ferroviari”, va defensar el número dos del Ministeri de Foment.

    Foment tindrà llista “en els pròxims mesos” la reordenació del servei ferroviari en la qual ja es treballa, segons va detallar Catalá durant la seua compareixença en la comissió de Foment del Senat. La reestructuració afectarà als trens denominats regionals o de mitja distància convencional de Renfe, no als de llarga distància ni a l’AVE, ni tampoc als de Rodalies. Per açò, el Ministeri pretén abordar aquest espinós assumpte d’acord amb les comunitats autònomes.

    A la Comunitat Valenciana com a mínim tres línies de mitja distància podrien ser candidates a patir la substitució de vagons i rails per rodes i asfalt: la Xàtiva-Alcoi, la Sagunt-Terol i València-Conca per Bunyol i Utiel, encara que Foment no va donar ahir cap pista de les línies susceptibles de ser tancades.

    La que es troba en pitjor situació és la Xàtiva-Alcoi que ja va ser a punt de tancar-se en els 80 i ha sobreviscut amb respiració assistida des de llavors. La línia té una mitjana de 350 viatgers al dia, xifra que s’eleva fins als 500 durant els caps de setmana gràcies als estudiants, i quatre trens diaris. La línia es va inaugurar en 1903 i, des de llavors, el temps de viatge apenes s’ha reduït en quinze minuts, segons denuncia la plataforma Salvem el Tren. Fa quasi 110 anys es tardava dues hores i mitja viatjar de València fins a Alcoi. En la segona dècada del segle XXI el viatge dura dues hores i quinze minuts (sempre que la parada tècnica a Xàtiva no dure massa).
    Per a modernitzar la línia es va signar un protocol el 15 de juliol de 2009 en el qual el Ministeri de Foment i la Generalitat es comprometien a invertir 60 milions d’euros. La realitat ha sigut que des de 2005 només s’han invertit 3,9 milions per part d’Adif (en millores en la via, estacions, ponts i passos a nivell). La Conselleria d’Infraestructures va començar les obres de l’estació d’Albaida al maig de 2011, però van a un ritme molt lent.

     

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    El PP d’Aielo de Malferit Mobilitza un Ple Extraordinari per Aturar la Planta de Biogàs

    El Grup municipal del Partit Popular en Aielo de Malferit ha convocat un ple extraordinari per debatre la lesivitat...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -