22/02/2024 - 2:24
Més

  Ramón García, nou director de la Societat Unió Artística Musical Ontinyent

  Altres notícies

  En el primer acte públic de la nova Junta Directiva de la Societat Unió Artística Musical Ontinyent, va ser presentat el que serà nou Director titular de la seua banda simfònica: el mestre Ramón García i Soler.

  En primer lloc, el nou presidentde la Societat, Rafael Soler García, és qui va prendre la paula per tal de donar la benvinguda al nou director i d’explicar el procés de selecció que s’ha utilitzat per tal de trobar la batuta idònia per a la banda simfònica. Va tindre paraules d’agraïment per a Jesús Barberà i Fontana, músic de la casa, sempre involucrat, que ha ocupat la Direcció de la banda durant més d’un any, motiu pel qual se li va atorgar la consideració de Director Honoríficen l’últim concert de Santa Cecília. Barberà és i seguirà sent un dels puntals de la societat musical, a partir d’ara com a Subdirector i com a membre de la Comissió Artística, treballant al costat del nou Director, Ramón García, del Director de la Banda Jove, David Castelló, i del músic Rubén Penadés, arxiver de l’entitat.

  Seguidament el mestre Ramón García i Solerva dirigir unes paraules en les que va mostrar el seu entusiasme per afrontar el repte de dirigir aquesta antiga formació musical que ha segut tot un referent per a ell des de la seua infantesa. Fins i tot es va emocionar recordant quan el seu pare el portava a Ontinyent a veure a la banda del Mestre Ferrero. En estos moments la plantilla de la banda té un perfil d’edat jove i està molt formada musicalment, raó per la qual el nou director creu que té un gran futur i una projecció de qualitat important.

  García i Soler va deixar clar que aquest és un altre pas endavant en la seua carrera musical, un nou i il·lusionant projecteen el qual les dos parts esperen aconseguir altes cotes associatives, personals i musicals.

  CURRÍCULUM
  Ramón García naix a Atzeneta d’Albaida en 1971. 
  Es gradua en composició i guitarra al Conservatori Superior de Música Oscar Esplá d’Alacant amb els mestres José Tomás i J. Enric Canet, assistint a cursos amb Russell, Brouwer i González, entre d’altres, al mateix temps que assisteix a diferents seminaris de direcció, educació musical i música per al cinema estudiant amb José Nieto, Roque Baños, Claudio Ianni o Lucio Godoy entre d’altres.

  Com a compositor té al seu catàleg més d’un centenar d’obres, abordant diferents gèneres i estils, realitzant gravacions i bandes sonores per a diferents mitjans audiovisuals. Ha col·laborat en orquestracions de pel·lícules com Atrapa la banderaPlan de fugaCapitán TruenoPasaje al amanecerentre altres, treballant amb Pascal Gaigne, Diego Navarro i Luis Ivars respectivament. En aquest camp també ha elaborat les suites per a concert de pel·lícules com Abre los ojosLa dama bobaAtrapa la banderaBlasco Ibáñez, etc. 

  Participa activament com a director, orquestador i arranjador en el FIMUCITÉ (Festival Internacional de Música de Cine de Tenerife).

  Les seues obreshan sigut interpretades per formacions i solistes de renom d’Espanya, França, Cuba, Argentina, EUA, Holanda, Bèlgica o Japó. Ha rebut encàrrecs de solistes com Pacho Flores, Luis González, José Chafer o de solistes de l’OCRTVE com el trombonista Ximo Vicedo o els percussionistes José L. González i Raúl Benavent.

  També va estrenar a l’Auditori Nacional dins del cicle “El Primer Auditorio” de la Fundación Piú Mossola seua obra Tulama l’octubre de 2016. En 2014 escriu les seues Variaciones sobre un tema de Tárrega, per al guitarrista Rubén Parejo, qui la interpreta en diferents festivals internacionals amb gran èxit, sent emesa pel programa La Guitarrade Radio Clásica.


  En 2017 va estrenar en el City Hall de Hong Kong la seua fantasia espanyola per a clarinet baix i marimba Farnese Bridgeamb el Duo Antwerp i laHong Kong Festival Wind Orchestra, més les seues successives reestrenes a Barcelona i Amberes. També a l’abril de 2017 va estrenar en l’ADDA (Alacant), amb la Banda Simfònica Municipal, la Suite Meridional para flauta y clarinete.

  Ha sigut guardonat amb diversos premis, entre els quals destaquen el Font de Antade Sevilla, l’Euterpei l’Hermesde la FSMCV, la nominació als Hollywood Music in Media Awards(2014) i la Medalla d’Or en els Global Music Awards(2015) als EUA, tots dos pel seu reconegut Concierto para Marimba i Orquesta. Aquesta obra composta en 2006 ha sigut repetidament interpretada en sales de diferents països per multitud de solistes i agrupacions simfòniques. 

  Al seu catàleg simfònicpodem destacar les seues obres Oryza, (encàrrec del Certamen Internacional Vila d’Altea, 2016), Díptic per a cordes(2001), Scherzo y Rondó para clarinete y orquesta de cuerdas(2004) i el seu conte musical El abejaruco y el fuego(2000).

  Ha sigut director titularde diferents bandes i orquestres simfòniques a la Comunitat Valenciana, amb les quals ha obtingut diversos premis en certàmens, a més ha sigut director convidat en nombroses bandes i orquestres del país, com la Banda Simfònica Municipal d’Alacant o l’Orquestra Simfònica de Tenerife, rebent reconeixements com a compositor en diferents ciutats.

  Forma part d’associacions professionalscom la SGAE, MUSIMAGEN i l’ACMMIC, entre altres, i va ser professor associat del Conservatori Superior de les Illes Balears. Actualment és docent en la xarxa de conservatoris de la Generalitat Valenciana i en el Curs de Direcció de Banda amb les Joventuts Musicals de la Vall d’Albaida. 

  A més de la seua àmplia trajectòria i participació en nombroses activitats relacionades amb el món musical, les compagina actualment amb la direccióde la Banda de Santa Cecilia de l’Olleria i la Banda Simfònica de la Societat Musical d’Alzira, entitat de la que s’acomiada com a director titular el pròxim 8 de març.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  “Ontinyent Participa” rep 20 propostes en les primeres hores de la seua nova edició

  La fase propositiva que començava aquest dilluns es perllongarà fins al 4 de març
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -