L’IVC i la Federació de Societats Musicals publiquen el segon CD de ‘Música a la llum’

L’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana acaben de publicar el segon disc que ha editat ‘Música a la llum’, en què es presenten al públic obres que ha seleccionat aquest projecte de recuperació del patrimoni bandístic, patrocinat per Bankia dins del programa ‘Bankia escolta València’.

El programa ‘Música a la llum’, que ha patrocinat Bankia i que l’han coordinat l’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, sorgeix per col·laborar amb les societats musicals a la conservació, la valoració i la difusió de l’esplèndid patrimoni cultural custodiat en els seus arxius.

El nou CD, que es titula ‘Entre el folklore i l’òpera’, el va gravar la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, amb la direcció de Pere Vicalet, al Teatre Serrano de Gandia, els dies 8, 9 i 10 de desembre de 2017.

Inclou les obres ‘Polonesa de concierto’, de José Espí Ulrich; ‘Rapsodia valenciana’, d’Eduardo López-Chávarri Marco; ‘La dansà de Xàtiva’, de Miquel Asensi Martín, i ‘Fantasía sobre el 2º y 3º movimientos de la ópera ‘Aurora’ del maestro Espí’, de Julio Laporta Hellín.

La directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, ha destacat la importància d’aquest nou enregistrament ha afirmat que “per a l’IVC, és una fita important aconseguir la recuperació i la valoració del magnífic patrimoni musical que les nostres societats musicals tenen en els arxius. Estem satisfets de com avança el projecte de ‘Música a la llum’ junt amb la FSMCV i Bankia”.

El vicepresident de l’FSMCV, Remigi Morant, ha afirmat: “Per a l’FSMCV representa una gran satisfacció el nou CD de la campanya «Música a la llum», un treball magnífic de recuperació de l’obra oblidada dels compositors valencians, i també un repte que ha superat amb bon nivell la Jove Banda Simfònica de l’FSMCV i el director d’aquesta l’any 2017, Pere Vicalet”.

Peces valorades

Les composicions d’Espí i Laporta procedeixen de l’arxiu de la Societat Musical Nova d’Alcoi, amb la qual “Música a la llum” ha signat un acord per catalogar i digitalitzar els valuosos fons històrics que té. L’obra d’Asensi procedeix del fons de la Unió Musical de Llíria i la Banda Municipal de València, i la de López-Chávarri, del llegat del compositor mateix, que custodia la Biblioteca Nicolau Primitiu de la Generalitat Valenciana.

Com escriu el compositor alcoià José María Valls Satorres en les notes del CD, “aquest disc recull quatre obres en què apreciem, d’una banda, l’ús de la música tradicional com a font d’inspiració i, d’una altra, la transcripció o l’adaptació d’obres concebudes originalment per a orquestra, dues tendències freqüents en el repertori de banda més antic”.

José Espí Ulrich (Alcoi, 1849-València, 1905) va triomfar a tot Espanya amb la seua música vocal i les seues òperes. Mai va perdre el contacte amb la ciutat natal i les bandes alcoianes es feien ressò, puntualment, dels seus èxits i els adaptaven a la plantilla que tenien. L’obra orquestral ‘Polonesa de concierto’, elegant i lleugera, l’havia presentat l’autor a València i a Alcoi.

Amb ‘Rapsodia valenciana’, reescrita després com a ‘Rapsodia de Pascua’, Eduardo López-Chávarri Marco (València, 1871-1970) proposa una recreació de temes populars valencians per a banda de cambra, amb idees harmòniques i instrumentals de gran subtilesa.

Miquel Asensi Martín (Llíria, 1878-Ontinyent, 1945) va ser un compositor prolífic, molt vinculat a les bandes de Llíria i d’Ontinyent, que va sobreeixir en el camp de la sarsuela en valencià, però que va compondre també música religiosa i simfònica. ‘La dansà de Xàtiva’ és un animat ‘scherzo’ en què destaca, en paraules de Valls Satorres, “un viu sentit del color realçat per una fina instrumentació veritablement notable”.

L’obra de Julio Laporta Hellín (Alcoi, 1870-1928), que va ser membre i director de la Música Nova, a més d’autor de coneguts pasdobles i marxes festeres, és una autèntica reelaboració d’alguns passatges de l’òpera ‘Aurora’, d’Espí, que acabava d’estrenar-se a Barcelona. La destresa de Laporta no amaga la inspiració lírica d’Espí, d’arrel italiana.

El CD es pot adquirir a Llig (Llibreria de la Generalitat) o en qualsevol botiga de discos, i també es podrà trobar pròximament en els canals de distribució electrònica més habituals, com ocorre ja amb el primer disc de la sèrie, ‘Música programàtica’, gravat el desembre de 2016.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

El primer concert del Mig Any fester, estrena 4 peces musicals

Samarcanda, Saó, Fidelis Abdala, i Assumpta son les 4 peces musicals que s'han estrenat en el primer concert del Mig Any fester d'Ontinyent del 2020