La UNDEF (Unió Nacional de Entidades Festeras de Moros y Cristianos) ha emés un comunicat on demanen autoritzar les festes morocristianes. “Amb el 70% de la població vacunada i una situació sanitària que millora cada dia, és hora de permetre que la festa puga continuar.

Assenyalen que després de la realització de les Falles “és imperativament necessari parlar, ara i sense demora, de la nostra gran festa, la festa de Moros i Cristians, i sobretot exigir a les autoritats sanitàries, que ens donen una explicació lògica i coherent de les diferències entre els actes fallers realitzats i els actes de Moros i Cristians no permesos“.

Ontinyent ja va suspendre la festa de Moros i Cristians del 2020, i també ho va anunciar el passat mes de maig de 2021 que tampoc es realitzarien aquest any.

Al comunicat de la UNDEF reivindiquen que “Les falles s’havien de cremar per a renovar els monuments que portaven més d’any i mig guardats (…) Però què passa amb la indústria i artesania de la festa de Moros i Cristians?”

Des de la UNDEF volen recordar el gran impacte cultural, turístic, econòmic i emocional que tenen totes les manifestacions festives. Concretament, la UNDEF comptem amb 89 poblacions federades i més de 120.000 festers i festeres. Els nostres actes festers inclouen desfilades, entrades, ambaixades, desembarcaments, ofrenes, processons, concerts, representacions teatrals i un llarguíssim etcètera. En les nostres activitats es veuen involucrades innombrables bandes de música, dolçaines i tabals, grups de percussió, disseny i realització d’indumentària i sastrería, orfebreria i joieria, perruqueria i maquillatge, ballets professionals i amateurs, quadres de cavalls, tallers de creació de carrosses i estendards, elaboració i manteniment d’arcabusseria, pirotècnia i pólvora, envelats, empreses de lloguer de cadires i escenaris, cáterin i restauració… L’impacte econòmic de les festes de Moros i Cristians és fonamental en moltes de les nostres comarques i, amb la pandèmia i la falta d’ajudes, aqueix teixit industrial, artesà i cultural ha patit una crisi que, per desgràcia, serà irrecuperable en alguns casos. La situació del sector és dramàtica i necessita una resposta urgent per part de l’administració. Cal que la ruedaempiecea moure’s de nou sense esperar més. Com diu aquest popular: o tots moros, o tots cristians.