10/10/2024 - 4:42
Més

    El concert del Mig Any presenta els Càrrecs de la Festae i un pasdoble dedicat als “Músics i Festers”

    Tal i com venia comentant-se als cercles musicals i festers d’Ontinyent durant aquesta setmana, el tradicional Concert que ofereix la Unió Artística Musical per concloure la celebració dels actes del Mig Any Fester de Moros i Cristians ha estat certament apoteòsic, segons l’ampli consens social tant per part del mig miler de persones assistents.

    En un concert que, segons havia avançat el director de la Unió, Jesús Barberà, havia estat preparat “amb molta cura, estima i responsabilitat”, aquestes tres paraules s’han quedat curtes per descriure com ha ressonat aquest matí de diumenge el Teatre Echegaray. I és que la Unió Artística Musical es troba en un moment dolç de la seua trajectòria en el món de la música per a la Festa de Moros i Cristians, un àmbit que forma part de les seues arrels històriques. Bona mostra d’aquest bon moment han estat les dues estrenes que ha realitzat la Unió en aquest concert on s’han presentat oficialment els Càrrecs de la Festa davant la ciutat: per una banda, ha estrenat amb la col·laboració del Nou Orfeó d’Ontinyent “El Cant dels Almogàvers”, un himne-marxa dedicat al Capità Cristià d’enguany per la Comparsa d’Almogàvers Manolo Penadés Vidal, i regalat per l’il·lustre compositor valencià Bernardo Adam Ferrero i la seua esposa Amparo Yagüe Benet. Una peça que serà interpretada el dia de l’Entrada per la Banda de Música de la Unió al complet i amb la participació d’una coral polifònica. D’altra banda, el Concert també ha desvelat sorpreses, com ha estat l’estrena de la marxa cristiana “Leonardo”, dedicada a l’Ambaixador i la Banderera Cristians per la Comparsa d’Estudiants, Juan Alonso García i Susana Calabuig Ferrero, una marxa realitzada pel jove i prestigiós músic de la Unió, José María Ferrero de la Asunción, nét del Mestre Ferrero i recentment nomenat nou oboè de l’Orquestra Nacional d’Espanya. Totes dues peces han fet les delícies d’un entregat públic que ha aplaudit amb entusiasme l’acurada interpretació de la banda més veterana d’Ontinyent.

    Una altra sorpresa que ha deparat el concert ha estat l’estrena d’un pasdoble del jove músic de la Unió i compositor ontinyentí Rubén Penadés Silvestre, qui als seus 21 anys i amb un caràcter tant perfeccionista com discret continua conreant èxits en el camp de la composició. El pasdoble, que porta per títol “Músics i Festers” és un regal de Rubén als seus amics de la banda que també formen part de la Comparsa de Llauradors i, per extensió, també a tota aquella gent que s’estima la música i la Festa.

    També ha hagut lloc per a les commemoracions, i és que la Unió Artística Musical no ha deixat passar l’oportunitat d’homenatjar el centenari de la Comparsa de Chanos, de la qual és la banda oficial, amb la interpretació d’un també centenari pasdoble anomenat “Chano”. Un pasdoble de Julio Laporta Hellín que, tot i estar dedicat a la Filà Chano d’Alcoi, representa un plaer per als Chanos d’Ontinyent, que han volgut reconèixer a la banda el seu detall, amb l’entrega d’un corbatí i un quadre commemoratius de l’esdeveniment. A més, les emocions han aflorat també amb la interpretació de la marxa mora “Sauditas”, del mestre José Ma Ferrero Pastor, una marxa clàssica d’una bellesa extraordinària que enguany compleix mig segle acompanyant la nostra Festa i ha estat interpretada de manera magistral, com sols sap fer la Unió Artística Musical.

    El programa ha comptat amb una selecta minuta musical que ha començat de manera immillorable, amb l’elegant pasdoble “Càrrecs del Cid”, obra del propi director de la banda, Jesús Barberà i Fontana. De la mateixa manera, s’ha pogut escoltar la cadenciosa marxa mora “Maboral” inspirada en els paisatges africans, obra de l’ontinyentí Marcos J. Gandia Conejero, expresident de la Unió Artística Musical i músic de la banda durant molts anys, així com la marxa mora “Paco El Chollat”, de Daniel J. Ferrero Silvage, Director Honorífic de la Unió. Aquesta marxa d’estil “cantabile” serà interpretada per la banda en la seua participació a l’Entrada Mora d’Alcoi 2018, on acompanyarà a l’esquadra d’Enmig de la Filà Berberiscos de la veïna localitat.

    Les marxes cristianes “Almogàver Contestà” de Josep Vicent Egea Insa i “Cristi de Templo” de Miguel Ángel Mas Mataix han posat el color guerrer a un concert que ha arribat a un dels seus punts àlgids amb la interpretació de la centenària marxa àrab “L’Entrà de la Kàbila ben Kurda”, de Camilo Pérez Monllor. Una interpretació molt aplaudida que també té un interès fonamental des del punt de vista històric, i és que ha estat possible gràcies a una esforçada tasca de transcripció i recuperació dels centenaris papers manuscrits custodiats a l’arxiu musical de la Unió.

    Com no podia ser d’altra manera, la Unió Artística Musical ha posat punt i final amb dues peces imprescindibles en aquesta cita: la marxa mora Chimo del Mestre Ferrero, reconeguda com a himne oficial de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, i l’Himne a Ontinyent de Rafael Martínez Valls, obra que ha interpretat amb la col·laboració del Nou Orfeó d’Ontinyent i de tot el públic assistent en aquest any en què es compleixen cent anys des de la seua composició per part del reconegut mestre ontinyentí.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Els veïns tornen a denunciar l’impacte insuportable dels olors de la depuradora de Colortex a Ontinyent

    Després d'un estiu relativament tranquil, els veïns de la Senda dels Cinc Germans d'Ontinyent han tornat a denunciar la...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -