La marxa mora “Chimo” tancarà el primer concert de música festera de Barcelona

0
La marxa mora “Chimo” tancarà el primer concert de música festera de Barcelona

El proper dia 5 de Març del 2016, el barri de Gràcia de Barcelona acollirà el que serà el primer concert de música festera realitzat fora de les fronteres valencianes. Un concert de dolçaina i banda que obrirà per primera vegada en la història un espai per a la música festera dintre d’un festival de música tradicional a la ciutat de Barcelona.

La Banda de Barcelona, dirigida pel gran mestre Jose Rafael Pasqual Vilaplana (director titular de la Banda municipal de Bilbao) acompanyarà a la dolçaina solista al reconegut dolçainer Miquel Gironés (Obrint Pas). Al concert participaran Pau Puig, excel·lent dolçainer de Vinaròs a la segon dolçaina i la Colla de dolçaines Borumballa de Casa València de Barcelona.

Aquesta idea naix de la inquietut de diverses persones que resideixen habitualment a Barcelona, tot i que son de les comarques de la Vall d’Albaida i l’Alcoià, i segons Miquel Gironés, un dels promotors d’aquesta idea “Feia temps que voliem fer un esdeveniment com aquest a Barcelona”.

El concert serà un viatge històric on es repassarà el més significatiu de la incorporació de la dolçaina a la música festera i de banda. Dos elements importantíssims del mapa sonor valencià es trobaran més enllà de les nostres fronteres en un viatge que pretén repassar les peces més significatives de la seua història comuna. La banda, el fenomen musical més important, integrador i viu de la societat valenciana, i la dolçaina l’instrument d’arrel més característic, conjugaran les seues personalitats a l’escenari com porten fent-ho des de fa tants i tants anys als nostres carrers.El concert té un caràcter pedagògic i de promoció de la nostra cultura festiva i musical. És per això que per aprofitar l’ocasió es realitzará una setmana cultural al voltant de la dolçaina, la banda i la festa per explicar i fer entendre als nostres veïns com d’importants són estos tres elements en la personalitat de la societat valenciana. Uns elements al voltant dels quals es generen moltes associacions culturals i també tot un sector econòmic importantíssim.

La setmana cultural inclourà les conferències de José Rafael Pascual Vilaplana, sobre la història de la música festera i de Pau Benavent Peiró, (etnomusicòleg i presentador de programes de música i cultura popular a TV3) que parlarà sobre el component social de les bandes de música «Imatge sonora, festa I sociabilitat». Aquestes conferències tindran lloc a “Casa València”.

També hi haurà dues exposicions: Una fotogràfica sobre la Festa vista pels artistes valencians i altra sobre l’origen dels Moros i Cristians. Ambdues es podran visitar durant tota la setmana al CAT (Centre Artesà Tradicionàrius). Per a concloure les jornades ens reunirem a Casa València al voltant d’un «Sopar Fester», amb una Banda de música formada per músics valencians residents a Barcelona i tot seguit realitzarem una “Entraeta” pels carrers de la Vila de Gràcia.

En aquest sentit, l’ajuntament d’Albaida ha habilitat el servei d’un autobús per poder desplaçar a la gent que vullga asistir a aquest primer acte, i les places es poden reservar telefonant a l’ajuntament d’Albaida. Miquel Gironés explicava “Tot i que portem des de mitjans del mes de gener d’enguany organitzant-ho, hem intentat convidar a representants polítics i ballets, però per questió de temps ens ha estat impossible. Esperem que enguany siga un inici, i que el proper any pugam organitzar-ho amb més recursos”.

“Chimo” tancarà el concert

Entre les peces musicals que sonaràn al concert destaquen algunes peçes importants i significatives vinculades a la ciutat d’Ontinyent: Als berebers, Pas als maseros, Pepe el Rompe i Templaris d’Albaida. A més a més, Miquel Gironés ens ha confirmat que per concloure el concert, acabaran interpretant la marxa mora “Chimo”

No hi ha articles per mostrar