L’edifici principal del Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana a l’antiga fàbrica de Revert d’Ontinyent estarà a punt aquest mes de juliol. Així s’ha confirmat hui en la visita a les obres que han realitzat els patrons de la Fundació Museu del Textil Valencia (FMTV), encapçalats per l’Alcalde d’Ontinyent i President de la Fundació, Jorge Rodríguez, qui destacava “la bona sintonia existent al patronat, que ha permès que estigam a punt de fer realitat un projecte del que es ve parlant des de fa 20 anys, i amb el que anem a recuperar un edifici d’arquitectura industrial de primer nivell per al seu ús com a espai creatiu, divulgatiu i d’impuls al sector”, recordava.
En la visita, a la que també participaven representants de la resta de patrons que conformen la FMTV junt a l’Ajuntament, com ara el President de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell; el de Coeval, Javier Cabedo; o la Secretària General d’ATEVAL Vall d’Albaida, Maria Reig, es recorria els diferents espais que, una volta estiga a punt el projecte de musealització aquesta tardor, permetran obrir les portes d’aquest edifici per a l’activitat museística. Cal recordar que a més de l’espai expositiu de prop de 600m2 es comptarà amb una zona d’oficines que serviran com a seu de la patronal valenciana del tèxtil, ATEVAL, i una parcel·la adjacent de 1.300 m2 amb arbrat i mobiliari urbà.
Des de l’equip d’arquitectes Soler Torró, Natxo Torró destacava que en esta fase de les obres, que s’iniciaven el passat 3 de setembre, “s’ha recuperat un espai molt atractiu plantejant-ho per al seu ús multifuncional, en un museu modern i interactiu però aprofitant i respectant els elements de base”. Així, s’ha tingut una especial cura per l’estructura de fusta del sostre, recuperant les bigues originals, així com la part de caravista preexistent i els arcs amb que es comptava, que han estat destapats per dotar-los d’us com a grans finestres que faciliten l’entrada de llum.
Les obres tenen un pressupost de 900.000 euros dels quals 700.000 són aportats per la Generalitat Valenciana en base a un conveni signat amb l’Ajuntament, qui aporta els 200.000 euros restants, mentre que el projecte de l’obra ha estat finançat per Caixa Ontinyent. Jorge Rodríguez avançava que esta actuació donarà pas a una segona fase de les obres per recuperar també la nau més propera al riu Clariano. Per fer realitat l’obra, que tindrà un cost d’al voltant d’un milió d’euros, es comptarà amb una ajuda europea de 750.000 euros dels Fons FEDER a través del programa EDUSI, i es va a sol·licitar a la Diputació de València i la Generalitat Valenciana que participen del projecte, la redacció del qual també serà finançada per Caixa Ontinyent.
El president de l’entitat bancaria, Antonio Carbonell, destacava que projecte es farà realitat gràcies a la implicació de l’Obra Social de Caixa Ontinyent, la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Ontinyent, “i especialment a l’espenta i les ganes de treballar del nostre incansable alcalde, Jorge Rodríguez”, per fer realitat entre tots un museu d’àmbit autonòmic, “que serà molt important com a element d’atracció i d’identitat de la nostra cultura tèxtil”, concloïa.