Dies després dels resultats electorals, encara estem digerint-los.
Per damunt dels possibles motius del resultat del 26J, el que no m’explique és com pot ser que hi haja gent que confie en un partit investigat per corrupció, per malversació de fons i per tràfic d’influències, en el partit de la campanya “a favor”… A favor de qui ha estat vivint una vida llogada amb els diners de totes i tots. A favor de les retallades en drets socials, en dependència, en sanitat, en educació… A favor de la llei educativa més retrògrada i desigualitària de la història de la democràcia. A favor de la llei mordassa, per a què no obrim la boca més del compte segons contra qui. A favor de qui fa les lleis per a protegir-se i no per a protegir. A favor de permetre que personatges com Cañizares els facen la política. A favor de Rita, Rato, Cotino, Blasco, Bárcenas, Camps, Rus, Sónia Castedo, Cas Gürtel, Cas Taula, Caso Plaza, Cas de l’accident del Metro, Cas preferents, Operació Púnica, Cas Noós… Ciegsa!

Moltes preguntes en l’aire, anàlisis i teories de possibles conspiracions obrin un període de reflexió que fem després i no el dia abans.
Tant ha calat la campanya de la por al canvi? Tot canvi sempre fa por. Costa alçar-se contra “el de tota la vida” encara que no funcione i creure que les coses es poden fer de manera diferent i millor, i és molt còmode mirar-se el melic i no preocupar-se de la societat en què es viu.

Què ha passat amb les enquestes? Doncs que han funcionat a la perfecció per a l’objectiu amb què estaven fetes. Que donaren per segura una baixada forta del PP i una pujada tan brutal de les forces del canvi ha mobilitzat justament a uns i deixat en casa a altres, que s’han confiat. L’abstencionisme ha sigut molt alt (i ja sabem això a qui beneficia sempre) i de gent jove, cosa que s’ha repetit a tot l’estat espanyol. I així, el sorpasso s’ha convertit en sorpresa.
Hi ha sumes que resten? Només cal mirar els números. Al País Valencià, Compromís, abans de pretendre ampliar electorat forçant simpaties que possiblement ens resten, cal que ens centrem en mobilitzar i cohesionar el nostre electorat, en clau valenciana. A l’estat espanyol, la coalició Unidos Podemos (Podemos i Esquerra Unida) tampoc ha sumat tant com s’esperava, ans al contrari, perquè van traure més per separat el 20D que ara junts. Definitivament, hi ha sumes que resten. Caldrà fer-s’ho mirar.

Però no tot són preguntes en l’aire i males notícies.

Al País Valencià, les valencianes no són tan dolces com esperàvem, però ens alimenten, i més que ho faran. Vivim en un país en què la corrupció rep recompensa i l’honradesa sembla un sacrifici, però ho canviarem. Ens consolidem en la segona posició, com la força d’esquerres en clau valenciana. Tindrem 3 senadors (un més que al 20D) i 9 diputats que seran la nostra veu a Madrid per a defendre els interessos de tots els valencians i valencianes. Il·lusió i esperança, perquè si Baldoví va fer tot el soroll que va fer ell soletes, imagineu 9 com ell!

A Ontinyent, els resultats d’A la Valenciana han estat bons perquè som la primera força, però no puc evitar tindre una sensació agredolça, perquè deuríem haver tret més tenint en compte que sumàvem els vots d’EU. El 20D vam traure 6.139 vots amb la coalició És el moment (Compromís i Podemos). Ara 6.307 persones ens han donat la seua confiança sumant també els vots d’EU. Hem augmentat, però no tot el que esperàvem. És hora de fer autocrítica i assumir que 1 + 1 no sempre fan dos. Siga com siga, gràcies, gràcies i gràcies a totes les persones que heu confiat en nosaltres. Per vosaltres, seguirem al peu del canó amb la mateixa força que el primer dia.

L’augment de vots del PP a la nostra ciutat era cosa cantada perquè part dels vots que van anar a parar a Jorge Rodríguez i a Ciudadanos en les eleccions municipals és lògic que tornaren a casa en algun moment. Em preocupa però no em lleva el son perquè el pacte del Botànic a la Generalitat funciona, s’estan fent les coses molt bé i tenim tres anys al davant per a demostrar-ho, cosa que es veurà en el conjunt del País Valencià.

La gent de Compromís venim de llocs i de lluites diferents, però ens uneix una cosa per damunt de tot: som gent de xafar carrer i conèixer la realitat, de treballar colze a colze, som gent de batalla i d’entendre’ns parlant. Sabem el que significa alçar-se després de caure i seguir caminant, perquè el camí és llarg. Venim de molt lluny i anem més lluny encara.

Sabeu amb què em quede d’aquesta campanya? Amb les places dels pobles a rebentar quan organitzem un acte. Amb l’Echegaray fins a la bandera, respirant il·lusió, i amb les abraçades de suport i d’ànim, còmplices. Eixa és la força que tenim i amb què comptem. Queda molt camí per fer, perquè la victòria de la gent és imparable, així que, entre totes i tots, endavant!

No s’equivoca l’ocell que cau a terra en assajar el seu primer vol; s’equivoca aquell que, per por de caure, renuncia a volar i es queda al niu.