“La Plaça” del consens

0

Regidor de Territori, Joan Sanchis

Gràcies Ontinyent!. L’èxit del taller de participació ciutadana per a decidir conjuntament el disseny de la nova Plaça de la Concepció és un èxit dels veïns i veïnes d’Ontinyent. És una gran satisfacció veure la seua implicació, les seues ganes de sumar i de decidir entre totes i tots aquest projecte tan emblemàtic.

Des de 2013, venim organitzant processos de participació ciutadana a través de “Ontinyent Participa”, però també a través de molts altres instruments que hem posat a l’abast de la ciutadania. Aquest mes de juliol hem tornat a escoltar els ontinyentins i ontiyentinas. De fet, per a nosaltres com a govern municipal, era important que una obra de tant calat i tan emblemàtica com és la Plaça de la Concepció comptara amb un paper actiu de la ciutadania i treballàrem conjuntament per a decidir el disseny de nostra Plaça.

És la primera vegada que es dissenya un espai emblemàtic amb un procés participatiu, perquè per a les reurbanitzacions que es van fer en la plaça Santo Domingo o en el carrer Major no es va comptar amb l’opinió de la ciutadania. No va haver-hi cap procés de participació. Ha sigut aquest govern municipal, qui vol sumar a la ciutadania, trencar els esquemes tradicionals i continuar implicant els veïns i veïnes d’Ontinyent en la construcció de la nostra ciutat. És, per això, que ens enorgulleix la resposta de la nostra gent que s’ha involucrat activament per a millorar un espai tan volgut, perquè més de 100 persones van participar en el taller i s’han registrat més de 50 propostes per a millorar el disseny inicial plantejat per l’equip redactor.

La participació sense la implicació de la ciutadania no té sentit i, Ontinyent, sempre ha demostrat les seues ganes d’aportar per a millorar la nostra ciutat. És cert que com a Equip de Govern tenim clar la ciutat que volem. Treballem incansablement per a aconseguir un Ontinyent obert, amable, integrador, on les persones siguen les vertaderes protagonistes i que, a més, tinga en compte totes les sensibilitats. Però, en aquesta idea de ciutat que tenim l’opinió de la nostra gent sempre ha tingut un paper destacat. Som conscients que és molt difícil que tothom estiga d’acord, però també és cert que solament escoltant s’arriba a consensos. Som un govern al qual ens agrada escoltar i, per això, sent conscients dels beneficis d’organitzar un procés participatiu, decidim incloure’l com a requisit obligatori en el plec de condicions. I la ciutadania d’Ontinyent no ha defraudat.

L’elevada participació ens garanteix que el disseny de la Plaça de la Concepció tindrà el major consens possible, que era, en definitiva, el nostre objectiu. La Plaça de la Concepció, com moltes persones assistents van dir durant el taller, sempre ha sigut la Plaça de totes i tots. Ara, ho serà una miqueta més perquè l’haurem dissenyada conjuntament.