Decidim Ontinyent entre totes i tots

0

Jorge Rodríguez Gramage, Alcalde dOntinyent

Ontinyent ho construïm entre totes i tots. Aquesta setmana ho hem tornat a demostrar. Hem tingut la sort de participar activament en el disseny d’un espai emblemàtic com és la Plaça de la Concepció. Per al Govern d’Ontinyent, escoltar la veu de la ciutadania, els seus desitjos i anhels sempre ha sigut una prioritat. És, per això, que la participació ciutadana ha sigut sempre una línia d’acció essencial per al nostre govern i, a més, s’ha convertit en una dels senyals d’identitat de la qual més orgullosos ens sentim.

No solament per haver sigut el primer municipi que, en 2013, va posar en marxa uns pressupostos participatius a través del programa “Ontinyent Participa”, sinó també perquè els veïns i veïnes d’Ontinyent han demostrat sempre la seua implicació. En totes les convocatòries, la ciutadania ha respost amb una elevada participació que no ha sigut mai inferior al 20%, la qual cosa considerem un èxit perquè altres ciutats que han seguit el nostre model, solen situar-se al voltant del 3% o 5%. Portem molts anys ja construint Ontinyent junts i ho continuarem fent.

L’experiència ens demostra que la participació ciutadana ajuda a comprendre millor l’acció del govern i les seues complexitats, i està barallada amb les actituds sectàries i les estridències improductives. Considerem que és enriquidor realitzar processos de participació perquè entenem que democràcia és donar veu, escoltar la ciutadania i implicar-la en la presa de decisions que definiran la nostra ciutat i la de les generacions futures. Així ho vam fer amb el carrer de Sant Antoni, el sentit de circulació de l’avinguda Torrefiel o en la reforma de la glorieta del Orutjol.

Per aquestes raons, decidim impulsar també un procés de participació inèdit per a decidir, amb el màxim consens possible, el disseny de l’emblemàtica Plaça de la Concepció. De fet, la realització d’un procés d’aquestes característiques es va incloure com a requisit en el plec de condicions perquè l’empresa adjudicatària el duguera a terme. Volíem que la reurbanització de la Plaça de la Concepció fóra un espai pensat entre tots i totes.

La ciutadania d’Ontinyent ha de sentir-se orgullosa de tindre l’oportunitat de participar en el disseny d’un espai tan volgut com la Plaça de la Concepció, alguna cosa que no va succeir en les reurbanitzacions de la plaça Santo Domingo o el Carrer Major executades en èpoques anteriors. Tal vegada per això ens enorgulleix la implicació mostrada per la ciutadania d’Ontinyent.

En aqueix sentit, vull donar les gràcies públicament a tots els ontinyentins i ontinyentinas per tornar a demostrar ser una societat madura i responsable. Moltes persones són les que ens han fet arribar durant el taller participatiu, a través del correu electrònic o de la bústia de suggeriments la seua opinió, els seus plantejaments o les seues propostes per a millorar l’esborrany del projecte proposat per l’equip redactor amb l’arquitecte Fermín Sala al capdavant.

Gràcies a la participació ciutadana, la reurbanització de la Plaça de la Concepció es farà amb el major consens possible i respectant, com no podia ser d’una altra manera, aquells elements més emblemàtics perquè, com sempre hem tal dit tal fet, entre totes i tots decidim l’Ontinyent que volem.