22/11/2024 - 2:11
Més

    El Consell destina 600.000 euros per a la reparació dels danys ocasionats per l’incendi forestal de Llutxent

    El Ple del Consell ha pres raó de la declaració d’emergència de les actuacions per a la mitigació del risc d’inundació, conservació de sòls, i restauració de les masses forestals afectades per l’incendi forestal de Llutxent, ocorregut el passat 6 d’agost.

    Per a la reparació dels danys ocasionats per aquest incendi forestal, el Consell va a destinar un total de 600.000 euros. Els treballs han sigut encomanats a TRAGSA (Empresa de Transformació Agrària S.A.), que tindrà un termini de sis mesos per a executar-los.

    Cal recordar que durant els dies 5 i 6 d’agost de 2018 es van produir diversos fenòmens atmosfèrics que van generar una sèrie de tempestes seques acompanyades d’activitat elèctrica. Aquesta situació va provocar la descàrrega d’un raig a les 2:14 hores sobre un pi adult, situat en una zona rocosa, que es va mantenir latent fins al matí següent, moment en el qual es va detectar.

    Durant els dies del 6 al 12 d’agost es van desenvolupar els treballs d’extinció de l’incendi forestal, que va afectar a un total de 3.270,59 hectàrees, en mesurament provisional, en una zona molt feta fallida i de difícil accés, que va danyar espais i comunitats vegetals de notable valor ecològic en els termes municipals de ador, Barx, Gandia, Llutxent, Pinet, Quatretonda i Ròtova.

    Com a conseqüència de l’incendi forestal s’ha consumit la coberta vegetal que cobreix el sòl pel que ha perdut la seua protecció més immediata enfront de l’acció del vent i la pluja. Aquesta circumstància, unida als elevats pendents i al fet que la zona afectada es troba en una de les regions amb majors precipitacions torrencials d’Espanya, especialment en època tardorenca, fa necessària una sèrie d’intervencions per a mitigar els processos erosius, reduir el vessament superficial, prevenir possibles inundacions aigües a baix de la zona incendiada, i actuar sobre la vegetació per a garantir la seua adequada regeneració.

    Actuacions previstes

    Amb la finalitat d’aconseguir aquests objectius, la direcció general de Prevenció d’Incendis Forestals ha elaborat un informe en el qual s’inclouen les actuacions necessàries que s’han de dur a terme i que són les següents:

    • Retirada de la fusta cremada per a la construcció de fajinas o astellat “in situ”, que és utilitzat com a material embuatat, especialment en la proximitat de camins i pistes forestals, amb l’objecte d’evitar enderrocaments i problemes de circulació
    • Construcció i recuperació de murs de bancals i de albaradas de pedra i fusta
    • Manteniment extraordinari de camins i pistes forestals, a fi de permetre les labors de gestió i seguiment de la regeneració de la zona cremada
    • Actuació selvícola sobre les espècies del gènere Quercus supervivents o els seus rebrots de cep i arrel per a garantir una bona propagació vegetativa
    • Curta i descortezado o astellat de peus afectats per plagues
    • Col·locació, control i eliminació de punts esquers per a la prevenció de plagues.
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent renova la seua imatge amb la marca “Ah!”.

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent, AHVAL, ha donat a conèixer la seua nova imatge corporativa amb el llançament de la marca...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -