El Pla de Prevenció del Suïcidi triplica la detecció de casos després de la seua implantació en tots els departaments de salut

0

La detecció de les conductes suïcides (idees o temptatives) en Atenció Primària s’ha triplicat en els últims mesos, gràcies a la implantació del Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida engegat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Fins a la implantació d’aquest pla, que ja està funcionant en tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana des del passat mes d’abril, es detectaven cada any una mitjana d’1.000-1.200 conductes suïcides, la qual cosa es tradueix en uns 100 casos al mes. Ara, i gràcies a les eines de valoració que inclou aquest pla, es detecten ja una mitjana de 350 conductes suïcides al mes (prop de 4.000 a l’any).

D’aqueixes 350 conductes suïcides que es detecten ara, el 25% activen el ‘Codi Suïcidi’, una de les mesures estavella del Pla de Prevenció, i que es va crear amb l’objectiu de donar una resposta ràpida a les persones amb major risc d’acabar cometent suïcidi. En concret, les dades dels últims mesos indiquen 367 diagnòstics relacionats amb suïcidi al maig, 374 al juny, 367 al juliol i 383 a l’agost. Es va activar el ‘Codi Suïcidi’ en 65 casos al maig, 77 al juny, 94 al juliol i 80 a l’agost.

A més de la detecció i valoració del risc, incloent factors com el consum d’alcohol, la malaltia mental o les patologies cròniques, el ‘Codi Suïcidi’ té com a eixos l’atenció abans de 72 hores i el seguiment telefònic des de les Unitats de Salut Mental de cada departament (al mes, als tres mesos, als sis mesos i a l’any de la consulta), per a comprovar la situació del pacient.

Un dels objectius prioritaris d’aquest pla és reduir un 10% les taxa de suïcidi, que a la Comunitat Valenciana se situa en l’actualitat en 6,8 casos per cada 100.000 habitants, si bé la taxa se situa ja per sota de la mitjana d’Espanya (7,68 per cada 100.000), i de la Unió Europea que té una taxa propera a 12 per cada 100.000.

Una altra de les novetats és la recent constitució com a associació, en la província d’Alacant, del primer grup de supervivents format per familiars de persones afectades, que compten amb el suport del servei de Salut Mental de l’Hospital General d’Alacant. ‘La idea és estendre aquesta mesura a les tres províncies i que també els afectats de les províncies de València i Castelló puguen explicar en breu amb aquest tipus de suport’, ha avançat la consellera de de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Campaña de sensibilització i pàgina web

La conselleria va llançar el passat mes de maig la campanya preventiva ‘Trenquem el silenci. Parlem del suïcidi’, dissenyada per a traure a la llum el problema de salut pública que representen els suïcidis i posar a la disposició de la societat eines i mesures preventives dirigides a reduir les taxes actuals.

Actualment, a la Comunitat Valenciana cada dia mor una persona per suïcidi i a més cada any hi ha 4.500 persones que intenten suïcidar-se, per la qual cosa és necessari traure a la llum aquesta problemàtica i facilitar a la ciutadania les mesures necessàries per a evitar aquestes xifres.

La campanya ofereix missatges contundents sobre la situació real del suïcidi a la Comunitat Valenciana: mor més gent per suïcidi que per accidents de trànsit o cada dia mor una persona per suïcidi.

El suïcidi i les seues temptatives configuren un dels problemes més greus de salut pública. Per açò, l’objectiu d’aquesta campanya és sensibilitzar a la societat i que el suïcidi deixe de ser un problema ocult.

Al costat d’aquesta campanya, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha habilitat la pàgina web (consultar ací) amb eines i mesures per a prevenir i evitar el suïcidi.

La web arreplega informació sobre els factors de risc i protecció. Ofereix pautes d’ajuda per a persones amb idees suïcida o amb intents previs, com és la cita amb un professional o la possibilitat de disseny d’un pla de seguretat individualitzat, o per a familiars i amics de persones en situació de risc.

Publicitat