El passat 19 de novembre tingué lloc el ple de l’Ajuntament d’Ontinyent, al qual es va aprovar l’ajuda d’emergència sol·licitada Creu Roja amb un pressupost de 3.610,50 € per tal de donar cobertura a l’assistència sanitària especialitzada en parts i cesàries a dones sirianes, palestines i a altres acollides en sis hospitals en zones d’actuació.
A principis de juliol el Consell de Cooperació va confirmar que havia quedat uns estalvis destinats a ajudes d’emergència. Dos mesos més tard, en setembre, quant va començar la Crisi dels Refugiats, la Comissió va considerar destinar aquests romanents a aquella entitat que demanés suport econòmic, on l’única entitat fou Creu Roja, que a més va ser recolzada per tots els partits i aprovada en el Ple de novembre per unanimitat.
En aquestes línies, el coordinador del Consell de Cooperació, Jaime Peris, va matisar que tal com la seua entitat havia determinat:
“Ontinyent ja forma part de la xarxa Ciutats Refugi”
Alhora, Peris va explicar que l’Ajuntament ha obert un expedient i s’està treballant en la gestió d’aquesta incorporació. La plataforma Ciutats Refugis neix de la solidaritat ciutadana i denuncia la violació de drets humans que pateixen els refugiats i la situació en què actualment es troben totes aquestes persones. Aquesta xarxa també vetlla per aquests dos eslògans: “NO A LA GUERRA, Sense guerra no hi ha refugiats”, i “NO a la subhasta de refugiats que Europa està impartint”.
El punt 2.3.: “Ajuda d’Emergència a Síria 2015- Sol·licitud de Creu Roja” conclogué amb la intervenció de l’alcalde Jorge Rodríguez:
“Nosaltres com a Ajuntament allò que podem fer és sumar esforços i en aquest camí estem i estarem.”
Malgrat els esforços dipositats tant a escala local com a l’àmbit autonòmic, actualment la Comunitat Valenciana encara no ha rebut cap refugiat de la quota europea; mentre que en l’àmbit nacional s’ha acollit a tan sols onze refugiats dels 120.000 asilats que la Comissió Europea acordà redistribuir el passat mes de setembre. Avui l’assumpte a escala internacional ha quedat reduït a un segon pla i és la pròpia solidaritat ciutadana la que a través de xarxes com ‘Ciutats Refugi’ avalen i empatitzen amb aquestes persones.
Les associacions que avalen per oferir recer als milers de refugiats, fan una crida a la ciutadania, doncs són conscients de la diversitat de casos i condicions en la que es troben les persones refugiades, i per tant, les múltiples atencions que aquestes requereixen. Actualment són sistemes ineptes, ja que no disposen de la suficient capacitat per a cobrir totes les necessitats. Per poder cooperar amb la xarxa ‘Ontinyent Ciutat Refugi’ d’ací poc temps es posarà a disposició una pàgina web on s’exposarà tota la informació tant per aquells que estan disposats a oferir ajuda econòmica, allotjaments, classes lingüístiques, assistència psicològica, el seu propi temps, etc.
Mentre habiliten aquesta web, ‘València Ciutat Refugi’ a la seua pàgina presenta els diferents àmbits dels quals s’encarrega, així com de tots els formularis per aquells interessats en col·laborar amb la plataforma. Alhora s’explica detalladament com es portarà a terme l’acollida dels refugiats a aquelles llars que s’han ofert voluntàries; també s’especifica com es gestionaran les despeses que suposen assumir a persones refugiades.
En els temps que corren l’ajuda i la cooperació, malgrat ser provisional resulten necessàries i transcendental per a xarxes com la de ‘Ciutats Refugi’.