13/05/2024 - 19:00
Més

    La industria necessària

    Altres notícies

    Alcaldes, regidors, representants sindicals i empresarials, companys, responsables de l’Institut Ignasi Villalonga, amics tots, molt bona vesprada.

    En primer lloc, agrair a l’Ajuntament d’Albaida i a l’Institut d’Estudis Ignasi Villalonga haver-me convidat a participar com a ponent en un cicle de conferències que té previst abordar un assumpte de tanta actualitat com el que hui m’ha dut ací. Anem a parlar de la indústria, del seu present i del seu futur; d’on venim i cap on anem o havem d’anar.

    Com alcalde d’Ontinyent i Secretari d’Indústria del Partit Socialista del País Valencià, de nou, gràcies als organitzadors per haver-me convidat i espere almenys estar a l’alçada de l’auditori.

    Vull començar les meues paraules assenyalant que qui vos parla, com supose que ja sabreu, no és cap expert en la matèria, i que, per tant, no cal esperar de la meua intervenció cap remei infal·lible, si és que algú està en condicions d’aportar-lo, clar.

    No obstant, com la majoria dels que esteu ací, he mantés i mantinc encara una relació quotidiana amb el tèxtil, una de les activitats més importants de la indústria tradicional valenciana. Gràcies a aquesta vinculació familiar, he anat sabent aspectes d’aquest sector des de ben menut; he viscut diàriament les seues dificultats i èxits o les seues crisis recurrents. Però també he vist com la gent del tèxtil ha sabut sempre buscar la manera de reinventar-se i tornar -això si, no tots-, a posar-se de peu i seguir lluitant contra la globalització, el dumping asiàtic o la deslocalització, que tant se val. En acabant, quan coneixes amb mes profunditat a situació dels distintes sectors i analitzes les polítiques aplicades tots aquests anys pels distints governs del PP a la Generalitat i on han conduït, acabes concloent que la indústria ha estat tots estos anys deixada de la mà del Consell.

    Vist el que hem vist estos anys, i amb l’experiència que ens dóna haver governat, els socialistes valencians estem en disposició d’oferir una visió pròpia i creïble de l’actual situació de l’activitat industrial, i de plantejar quines són les polítiques que, des d’una posició comarcalista i arrelada al territori, es deurien haver fet i  no s’han fet ni estan fent-se, per tal de  recuperar el pes de la indústria dins del PIB valencià. Només una dada: quan els socialistes deixàrem el poder, el valor afegit que aporta la indústria representava el 26% i ara, 20 anys de Governs del PP després, no aplega al 13%. Eixes són les dades. La resta, el que diu ara el Consell de Fabra, són excuses de “malpagador”.

    ConferenciaRodriguezAlbaidaIndustria2013Perquè no cal oblidar que el sector industrial és l’expressió més tangible de la capacitat d’innovació i competitivitat d’una economia avançada. La xifra és bastant contundent: el 90% de la inversió privada en I+D+i prové de la indústria; un sector que a les nostres comarques és sinònim, en la majoria dels casos, de sous i condicions laborals dignes, desenvolupament i millora socio-econòmica, i prosperitat.

    Al llarg dels pròxims minuts, aportaré dades i reflexions al voltant de com van gestionar les polítiques industrials els distints governs socialistes a la Generalitat, quins van ser els resultats, i en quina situació es troba la indústria valenciana després de vora 20 anys de governs del PP. I, clar està, parlaré d’allò que els socialistes valencians voldríem fer, i estem fent modestament des d’alguns ajuntaments, per redreçar la desfeta que ens han deixat els populars.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    La veu de les dones tèxtils s’amplia: Agullent i Bocairent se sumen a l’estudi històric

    El projecte 'Dones i Fàbriques' s'amplia a Agullent i Bocairent. Descobreix les històries no contades de les dones de la indústria tèxtil de la Vall d’Albaida i com han modelat la nostra història.
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -