Centralitzar en les diputacions serveis públics que presten els ajuntaments portarà a una escalada de la privatització “de terribles conseqüències”.
Esta és una de les principals conclusions de la conferència “els serveis públics després de la reforma dels governs locals” que els socialistes valencians han dut a terme a Quatretonda dins del cicle “Conversem”, i que ha comptat amb les intervencions dels alcaldes de Vilafranca i Benirredrà, Óscar Tena i Loles Cardona. A l’acte l’encarregat de donar la benvinguda era el portaveu local del PSPV-PSOE, David Mahíques, qui agraïa l’assistència dels més de mig centenars d’espectadors presents per la importància de la qüestió, “ja que, sobretot, afectarà els municipis més menuts, com és el cas de Quatretonda i de gran part de la Vall d’Albaida”.
Acte seguit, la Vicesecretària del PSPV Vall d’Albaida, Eva Tormo, presentava als dos ponents, intervenint primer Óscar Tena. El també diputat a Corts Valencianes per Castelló va començar per explicar els aspectes bàsics de la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, amb la que, explicava, “El PP ens vol fer creure que les Entitats Locals són les generadores i, per tant, les responsables de l’increment de la despesa pública”.
Tena explicava que les xifres demostren que les veritables causants són les comunitats autònomes, mentre les Entitats Locals “són les primeres que responen amb accions polítiques, per ser l’escala més propera a la ciutadania, i és per això que sembla inexplicable que la primera de les reformes siga la referent a aquestes”. Per a l’Alcalde de Vilafranca, atribuir competències dels Ajuntaments sobre serveis públics a les Diputacions Provincials, “és una mesura que el que pretén es privatitzar-los, quan una gestió privada no significa major eficiència i eficàcia, sinó que molt probablement, el preu del servei siga incrementat”.
Per la seua banda, l’Alcaldesa de Benirredrà, Loles Cardona, explicava també va incidir en el nou paper que desenvoluparan les Diputacions, alertant que aquestes són una institució els membres de la qual no són elegits de manera directa per la ciutadania, “el que suposa que es convertisquen en una institució poc transparent i amb un escàs rendiment de comptes de cara als ciutadans”. Cardona explicava que aquest procés “implica una despersonalització i una pèrdua d’identitat com a poble, per part dels municipis més menuts, com és el cas de la majoria de pobles que conformen la Vall d’Albaida”.
Cardona també alertava del risc de fusionar municipis menuts amb uns comptes sanejats, sense despesa, i amb uns impostos raonables; a un altre municipi de major mida endeutat i amb uns impostos elevats: “el que realment es necessita és un Pacte Local negociat amb la Generalitat perquè els Ajuntaments disposen d’un sistema de finançament just, amb el qual poder prestar uns serveis públics de qualitat”, destacava.
Al posterior debat que moderava Eva Tormo ambdós es lamentaven de l’oportunitat perduda que havia suposat aquesta reforma per abordar els reptes que presenten les Entitats Locals, i, sobretot, per les conseqüències que comportarà la reforma.