28/03/2024 - 23:10
Més

    Calabuig proposa bonificar el 95% de l’IBI a societats musicals i associacions culturals formatives d’Ontinyent

    Altres notícies

    Aquest dijous, el portaveu del grup municipal Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha anunciat en roda de premsa la moció que presentarà al Ple Municipal del mes d’abril, en la qual es proposa bonificar el 95% de l’Impost de Béns Immobles a les societats musicals i altres associacions culturals. Calabuig ha explicat que la proposta té com a objectiu donar suport al teixit cultural, que en casos com les societats musicals, compta amb el reconeixement autonòmic i estatal com a BIC i Patrimoni Cultural Immaterial, que cal protegir especialment.

    El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent ha exposat que “la proposta planteja incorporar una nova bonificació en l’apartat corresponent de l’Ordenança Fiscal d’Ontinyent sobre l’IBI, per bonificar en un 95%, el màxim que contempla la llei en aquest cas, el tribut corresponent als béns immobles urbans de les societats musicals d’Ontinyent que compten amb una seu física pròpia que figure com a Bé Immoble de l’entitat, i en el qual es realitzen activitats de l’escola de música de la societat musical i/o activitats musicals de caràcter bandístic. Així mateix, es proposa que s’aplique aquesta bonificació a aquells béns immobles urbans que pertanyen a altres associacions culturals sense finalitat lucrativa, però en els quals es desenvolupen activitats econòmiques formatives que suposen la protecció, estudi, divulgació i conservació del patrimoni històric i/o artístic”.

    Calabuig ha subratllat que “per exemple, les societats musicals van ser reconegudes per la Generalitat Valenciana com a Bé d’Interés Cultural (BIC) Immaterial en maig del 2018, i recentment, el 30 de març d’enguany, també van ser reconegudes com a Patrimoni Cultural Immaterial per part del Govern de l’Estat. Pensem que des de l’àmbit local existeix una manera de continuar ajudant a la protecció i promoció de les societats musicals, un element central de la vida social, cultural i festiva de la ciutat. Per això proposem aquesta bonificació”.

    “Cal posar en valor que les societats musicals i altres associacions culturals d’Ontinyent s’instal·len en un espai físic urbà, aportant vida als carrers i places, i contribuint a revitalitzar els nostres barris. En moltes ocasions, instal·lar-se en un espai físic, amb les seues corresponents despeses de manteniment, tributs i altres, és una aposta arriscada i valenta, més encara si tenim en compte que aquestes entitats no tenen finalitats lucratives, encara que realitzen una important tasca formativa. Incorporar una bonificació de l’IBI en aquests casos podria suposar un impuls molt valuós per a la supervivència i estabilitat de les entitats”, ha manifestat Calabuig.

    El portaveu de Compromís per Ontinyent ha assenyalat que “encara que proposem aquesta bonificació per a conservar-la en el temps, el moment actual, marcat per la pandèmia de la COVID-19, encara ens referma més en la necessitat d’una actuació en aquest sentit. El sector cultural s’ha vist greument afectat a causa de la pandèmia, ja que en molts casos s’ha frenat de colp la possibilitat de seguir amb un calendari d’activitats i altres iniciatives, singularment en el cas de les associacions del sector de la cultura musical, amb una reducció dràstica dels ingressos d’aquestes entitats, un fet que pot arribar a posar en perill la seua subsistència”.

    Calabuig ha conclòs incidint que “esperem comptar amb el vot favorable dels grups que formen la corporació, La Vall ens Uneix i el Partit Popular. Aquesta mesura es pot dur a terme, ja està vigent en altres localitats veïnes de la comarca com Albaida, Quatretonda o l’Olleria, i està contemplada dins la Llei d’Hisendes Locals com una Bonificació que pot aprovar el Ple de cada ajuntament. És el moment de seguir demostrant tot el suport possible al sector cultural i de les societats musicals de la nostra ciutat”.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -