El passat dijous, 31 d’octubre, el Ple d’Ontinyent votava a favor de declarar l’Emergència Climàtica a la ciutat, així com d’elaborar un Pla d’Actuació Municipal davant el Risc d’Inundacions (PAMRI). Les dos mocions, aprovades per unanimitat de tots els membres de la corporació, havien sigut portades al Ple pel Grup Polític Municipal Compromís per Ontinyent.
La primera de les mocions, la declaració de l’Emergència Climàtica a Ontinyent, va comptar amb un debat on el regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, va exposar la importància de la proposta, incidint en la necessitat de conscienciar sobre el canvi climàtic en l’àmbit local, i posar en el centre del debat polític la protecció dels ecosistemes. Calabuig va fer lectura dels compromisos a què instava la declaració, relacionats amb la reducció dels gasos d’efecte hivernacle, el foment de les energies renovables i el consum responsable, l’adaptació del municipi a la nova situació climàtica o la participació de la ciutadania en tot el procés.
Durant el debat de la proposta, la regidora de la Vall ens Uneix, Sayo Gandia, va plantejar que la moció es quedara sobre la taula per debatre-la més endavant, i va demanar que s’inclogueren exigències de mesures al Govern estatal i a la Generalitat, per ser les institucions que tindrien responsabilitats. La regidora també va plantejar la incorporació d’un apartat enumerant les tasques ja fetes en matèria de sostenibilitat, i va assenyalar que en cas de no ser admeses les esmenes, La Vall votaria en contra.
Calabuig va explicar a la regidora Gandia que la moció havia sigut presentada el 18 de setembre, i a data del Ple, 31 d’octubre, havia transcorregut temps suficient per a proposar millores, i que per tant havia de votar-se en eixe Ple. El portaveu de Compromís per Ontinyent també va recordar que no s’havien incorporat exigències a institucions superiors en el text de la proposta perquè aquestes institucions ja han declarat l’Emergència Climàtica i han aprovat implementar polítiques, i no tindria sentit instar-los a una cosa a la qual ja s’han compromés. Finalment es va incorporar una menció en el cos de la moció a les accions que ja estan portant-se a terme, i la proposta va quedar aprovada per unanimitat dels 21 edils del consistori.
Respecte a la moció per elaborar un Pla d’Actuació Municipal davant el Risc d’Inundacions (PAMRI) a Ontinyent, Calabuig va defensar la necessitat d’aquest Pla per aconseguir la major seguretat possible davant episodis de pluges i inundacions. El regidor va recordar que Ontinyent té l’obligació d’elaborar aquest Pla d’Actuació, per estar en risc alt d’inundació, i que el Pla Operatiu vigent és insuficient, ja que no comprén tants aspectes com un PAMRI, ja que només és un apartat d’aquest.
Calabuig va destacar, així mateix, la Comissió creada per abordar la situació, la qual es va convocar el divendres 18 d’octubre, quatre dies després de presentar-se la moció de Compromís per registre d’entrada. La proposta d’elaboració del PAMRI va comptar també amb el suport dels 21 membres de la corporació.
En el mateix Ple es van debatre altres quatre mocions, que el Grup Compromís per Ontinyent va votar a favor. Una d’elles tractava sobre el desenvolupament d’infraestructures per fer front a les inundacions en la zona Benarrai-Almaig-Barranquet; altres dos estaven relacionades amb la defensa dels festejos que fan ús de l’arcabusseria; i l’última proposava controlar la proliferació de les apostes en línia i cases de joc, i prendre mesures de prevenció davant la ludopatia.
Nico Calabuig va valorar molt positivament el Ple assenyalant que “hem demostrat que els grans temes de ciutat i les necessitats de la gent d’Ontinyent sempre aniran per davant del partidisme per a Compromís. Per eixe motiu, votem a favor de les Ordenances, de totes aquelles qüestions que suposen una política útil, i de les mocions de la resta de grups. Cal dir que en un tema com la pólvora, creiem que calia fer força i votar les dos propostes a favor, i no entrar en creuaments d’acusacions com hem vist al Ple, ja que la festa i la tradició és de totes i tots, i ha d’estar per damunt”.
Respecte a les mocions presentades per la formació, la regidora Paloma Alberola comentava que “és una gran satisfacció per a nosaltres que hagen sigut aprovades per unanimitat, i ara toca seguir treballant per fer realitat els compromisos que adoptem”.
Calabuig concloïa apuntant que “aquest Ple fa patent també que la tasca de fiscalització i oposició responsable serà constant des del nostre grup, en tot allò que no veiem correcte i ens preocupa, com l’intent de La Vall ens Uneix de dinamitar el principi de solidaritat de la Mancomunitat, trencant amb el servei de recollida de paper i envasos, en lloc de treballar per millorar-lo des de dins. Nosaltres sí que creiem de veritat en la comarca, i en què Ontinyent, com a capital, ha de donar exemple a tots els municipis perquè treballem junts per allò que ens uneix”.
Compromís critica la manipulació informativa i les males formes de La Vall ens Uneix
Els regidors de Compromís per Ontinyent s’han referit aquesta setmana a les formes que estan emprant-se des del Govern municipal tant en el transcurs del Plenari com en la informació publicada als canals institucionals.
En paraules de Nico Calabuig, “aquest Plenari ens ha permés constatar perquè el partit de Jorge Rodríguez va votar en contra de la nostra proposta per retransmetre les sessions plenàries per televisió. Les contínues interrupcions, burles, sorolls i altres faltes de respecte per part d’alguns regidors i regidores de La Vall que vam haver de patir els grups de l’oposició demostren que la majoria absoluta de 17 regidors està derivant en uns aires de superioritat preocupants des del punt de vista democràtic”.
Així mateix, Paloma Alberola ha al·ludit a la notícia publicada a la pàgina web de l’Ajuntament d’Ontinyent en referència al punt de la recollida selectiva de residus. Segons Alberola “és molt preocupant que la Vall ens Uneix utilitze la web pagada per totes les ontinyentines i ontinyentins com si fóra la web del seu partit. En la notícia només apareix la versió del govern, tot i l’extens debat que es va produir amb els grups de l’oposició, que també som la corporació municipal”.
Per últim, els regidors han exigit “una rectificació d’aquestes actituds absolutistes que no fan cap bé a la qualitat democràtica d’Ontinyent”.