29/05/2023 - 13:56
Més
  IniciOntinyentCompromís per Ontinyent portarà al Ple l'adquisició, rehabilitació i conversió en museu...

  Compromís per Ontinyent portarà al Ple l’adquisició, rehabilitació i conversió en museu de la casa de Gomis

  Aquest passat divendres, el grup municipal Compromís per Ontinyent registrava una moció per al Ple Ordinari de maig, en la qual proposa l’adquisició, rehabilitació i conversió en museu de la casa natal del músic Gomis. La proposta del regidor Nico Calabuig i la regidora M. Àngels Moreno incideix en la necessitat de posar en marxa aquest procés de forma urgent, després de les solsides registrades a l’immoble el passat 19 d’abril. Des de Compromís per Ontinyent ja es va instar al govern municipal, amb un prec en gener de 2021, per a iniciar els tràmits i negociacions per adquirir la casa, pel perill de deteriorament i enfonsament que existia, i que ha acabat produint-se.

  En paraules del regidor i portaveu valencianista, Nico Calabuig, “hem presentat aquesta moció perquè considerem molt urgent que es trasllade al Ple Municipal el debat i votació sobre la recuperació activa d’un element patrimonial com la casa natal del músic Gomis. Ja vam posar sobre la taula la qüestió en gener de 2021 i, davant la falta de resultats i les desastroses conseqüències patides, tornem a insistir. És necessari abordar, com més prompte millor, el procés d’adquisició de l’immoble, així com la seua posterior rehabilitació i conversió en museu. El pas del temps i els fenòmens meteorològics, sobretot en un any plujós com està sent enguany, juguen en contra si volem garantir la supervivència de l’edifici. Més encara, després de registrar-se solsides parcials fa uns dies“.

  “Per això, com a primer pas, demanem que s’insistisca en el procés de negociació amb els actuals propietaris de la casa natal de Gomis, situada al carrer Gomis, número 18, per tal de fer efectiva la seua adquisició per part de l’Ajuntament d’Ontinyent, amb un acord just entre les parts. Una vegada adquirit l’immoble, caldria desenvolupar i dotar de pressupost el projecte de rehabilitació de l’espai per a la seua conversió en museu”, exposava Calabuig.

  El portaveu també apuntava que “a més, per tal de dissenyar, executar i supervisar el procés de rehabilitació i conversió en museu de la casa amb l’adequada sensibilitat pel patrimoni i lleialtat a la figura de Gomis, considerem necessari crear una comissió formada per membres dels equips tècnics municipals, persones expertes en patrimoni arquitectònic, històric i musical, així com membres de tots els grups polítics municipals, amb l’objectiu de seguir tot el projecte de la millor manera possible”.

  Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, recordava que “una actuació com aquesta seria beneficiosa per a la nostra ciutat a molts nivells. Existeixen infinitat d’exemples a tot el món de diferents espais, on van nàixer o viure personatges il·lustres, que acaben convertits en indrets de rellevància històrica, espais amb un valor patrimonial com a museus o espais de visita. Desenvolupar aquesta proposta podria representar una gran oportunitat per a la cultura i el patrimoni d’Ontinyent, i suposaria un impuls econòmic i turístic per a la ciutat, especialment per a una via fonamental en la revitalització del centre històric, com és el Carrer Major”.

  “A més, desenvolupar un espai físic estable que parlara sobre la vida i obra de Josep Melcior Gomis, un dels ontinyentins més il·lustres i més reconeguts internacionalment, permetria incrementar el coneixement social que es té del compositor, tant a Ontinyent com a l’exterior. Situar un nou museu al Carrer Major suposaria una important dinamització socioeconòmica dels carrers de Gomis i Maians, que necessiten l’obertura de noves activitats per recuperar la seua vida i esplendor. Sens dubte, aquesta és una inversió més prioritària que altres programades pel govern municipal”, manifestava Moreno.

  Des de Compromís per Ontinyent han conclòs incidint que “encara estem a temps de salvar un patrimoni de totes les ontinyentines i ontinyentins, i dignificar-lo com correspon. Josep Melcior Gomis ha de tindre un museu permanent en la seua ciutat, i tots els grups polítics de l’Ajuntament hem de treballar en eixa línia. Per això, esperem comptar amb el vot favorable a la nostra moció per part de La Vall ens Uneix i el Partit Popular”.

  Redacció TVDO
  Redacció TVDOhttp://www.tvdigitalontinyent.com
  Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials. Periodic d'Ontinyent i la Vall d'Albaida Digital
  El més llegit