El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha agraït la labor de les diferents administracions i ONG implicades en l’Operació ‘Esperanza del Mediterrani’, de les quals ha destacat que han donat “el màxim de si mateixes, com a institucions i com a persones”.
El cap del Consell ha fet una valoració després de l’última reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) constituït per a organitzar l’atenció a les 630 persones arribades aquest cap de setmana al Port de València en els bucs Dattilo, Aquarius i Orione. Després de la finalització del seu treball, aquest dimecres es reunirà la Comissió Mixta de Seguiment per a abordar la segona fase de l’acolliment del passatge d’aquestes embarcacions.
En la reunió també ha estat present la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i els i les responsables de les conselleries de Justícia, Educació i Sanitat, així com l’alcalde de València, Joan Ribó. A més, han assistit representants de la resta d’institucions que van participar en l’operació, des de les forces de seguretat fins a organitzacions com la Creu Roja.
Puig ha recordat que “no tot comença ni acaba en el Aquarius”. Segons ha apuntat el responsable del Govern autonòmic, el buc “ha sigut un element fonamental de visualització d’un gran problema, però la solidaritat no acaba” després del seu desembarcament.
“No es tracta ara de posar més pegats, sinó de fer una política estructural que, en definitiva, garantisca que el Mediterrani no es convertisca en un cementeri”, ha afirmat el cap del Consell, que ha afegit que “Europa ha de posar en la seua agenda prioritària una resposta humanitària, basada en les arrels de les institucions europees, per a superar aquesta situació”.
Per la seua banda, Mónica Oltra ha destacat “la bona coordinació, el treball en equip i la lleialtat entre totes les institucions” al llarg de l’operatiu.
Segons la vicepresidenta, el dispositiu ha comptat amb una gran capacitat d’adaptació gràcies “no solament a la professionalitat, sinó al plus que totes les persones que han participat en l’operatiu hagen donat molt més del que s’esperava d’elles”.
Oltra ha explicat que la Conselleria d’Igualtat ha treballat especialment atenent als 129 menors no acompanyats, col·lectiu en el qual s’ha fet un especial esforç de “cuidar el factor humà”, alguna cosa que, segons la vicepresidenta, és “una de les qüestions que ha distingit a l’operatiu”.
A més, la vicepresidenta ha destacat el treball realitzat per la Conselleria de Sanitat, en el qual ha subratllat “una capacitat d’adaptació magnífica” en afrontar un total de 122 atencions hospitalàries.
La Conselleria de Justícia, ha apuntat Oltra, va mobilitzar a 70 juristes, a més de personal de traducció jurada, per a “atendre la garantia de drets de les persones migrants” durant el procés d’arribada, i la d’Educació va coordinar a prop de 900 persones traductores voluntàries.