Desmantellen la major xarxa criminal del Llevant dedicada al narcotràfic i al blanqueig de capitals

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb Europol, han desmantellat la major xarxa criminal del llevant espanyol dedicada al narcotràfic i blanqueig de capitals. En aquesta operació, els agents han detingut a 81 persones i han intervingut més de 2.000.000 d’euros en metàl·lic, més de la meitat dels quals estaven ocults en una “habitació del pànic” en el domicili del capitost de l’organització. En l’operatiu final -desenvolupat a Alacant, València, Madrid, Galícia i Barcelona- han intervingut més de 200 policies i s’han realitzat 13 registres i 41 detencions.

La recerca es va iniciar al gener de 2018 quan la Policia Nacional va tenir coneixement de l’existència d’una organització criminal, assentada a Alacant, presumptament dedicada al tràfic de substàncies estupefaents a gran escala. Comprovat tal extrem, els agents van observar que, de forma paral·lela, estaven blanquejant els beneficis d’aquesta activitat il·legal a través de diferents mètodes i sistemes.

Els seus principals investigats eren “blancs” i l’organització estava perfectament estructurada

L’arrencada de la recerca va ser molt complex pel fet que l’organització estava molt compartimentada així com perfectament estructurada i sincronitzada. A més, els seus principals membres, que empraven extremes mesures de seguretat, mancaven d’antecedents policials per narcotràfic (eren “blancs”). Això va exigir als investigadors la creació d’equips de recerca conjunts, tant l’àrea criminal com en la financera, així com la col·laboració de policies d’altres països. En aquest sentit, es van conjuminar els esforços de les policies de països com Romania, Suècia, Portugal, Gran Bretanya i Colòmbia. Així mateix, Europol va col·laborar amb tots els mitjans i analistes dels quals disposa, en incorporar aquesta operació a una de les seves accions investigativas preferents amb especial dedicació (EMPACT).

L’organització comptava amb diversos graons totalment estancs que feien aquelles tasques que els capitostos els encomanaven; fins i tot disposava d’un equip de seguretat per a realitzar contra vigilàncies i abordar accions especialment complexes com el cobrament de deutes, extorsions o “bolcades”. Aquest últim grup era especialment violent i va arribar a veure’s esquitxat per un assassinat en la localitat del Campello (Alacant).

Fruit del treball internacional, els agents van detectar un fortíssim grup criminal suec que començava a moure’s a Barcelona i amb el qual l’organització investigada va entrar en contacte a fi de millorar la seva infraestructura i capacitats. La col·laboració entre la Policia Nacional i la policia sueca va permetre localitzar al líder d’aquesta trama, que ha estat detingut al costat de tres dels seus col·laboradors.

Intervinguts 3.200 quilos de cocaïna quan anaven a ser introduïts mitjançant diferents sistemes d’ocultació

Amb l’avanç de la recerca es van succeir les aprehensions. Des de mitjan passat any fins avui, i en diferents intervencions policials, els agents van confiscar 3.200 quilos de cocaïna sempre quan pretenien introduir-los al mercat mitjançant diferents sistemes d’ocultació; des del ganxo cec o rip off fins a l’ús d’una embarcació, passant per un remolc de camió, l’ús de diversos cotxes caleteados o un laboratori clandestí. A conseqüència d’aquests operatius, els agents van detenir inicialment a 20 persones, i posteriorment a 18, totes elles subcontractats pel grup criminal investigat amb el propòsit d’allunyar a la direcció de l’organització de la cocaïna.

Com a conseqüència de les intervencions policials d’aquests carregaments de substància estupefaent, que mai van arribar a la seva destinació, l’organització es va començar a “assecar”, fent-se els seus membres més temeraris i atrevits. Van començar a cometre errors en les seves comunicacions i en els seus tractes i això va permetre als investigadors detectar diversos transvasaments de grans quantitats de diners entre els diferents capitostos de l’organització.

Més de 200 policies van realitzar 41 detencions i 13 registres en l’última fase de la recerca

L’última fase de la recerca, que ha finalitzat amb 41 detencions i 13 registres, ha permès neutralitzar de manera definitiva una de les majors, i millor assentades, estructures criminals del Llevant Mediterrani. En total hi ha 150 persones encartadas en les recerques i 81 detingudes -39 d’elles en fases anteriors i 42 en l’última fase d’explotació-. Així mateix, s’han intervingut 2.000.000 d’euros en metàl·lic, 3 armes de foc, joies, pedres precioses, rellotges de luxe, 73 vehicles, 2 velers i 1 iot. Paral·lelament, els agents han localitzat immobles per valor de 20 milions d’euros i han congelat 800 comptes corrents. Fins al moment, als detinguts se’ls imputen operacions de blanqueig per valor de set milions d’euros.

L’operació continua oberta i s’obre ara una nova fase policial consistent a analitzar tota la informació obtinguda, els ordinadors intervinguts i l’abundant documentació confiscada que, presumptament, aportarà més indicis i proves de l’activitat criminal que desenvolupava l’organització criminal desarticulada.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Ontinyent qualifica “d’atac sense precedents a l’aprenentatge de llengües” la retallada d’un 33% en els grups de l’EOI

El Govern d’Ontinyent ha donat tot el seu suport a les reivindicacions del claustre de …