09/10/2024 - 21:34
Més

    El COR i la Mancomunitat de la Vall d’Albaida signen un «acord històric» que posa fi als conflictes d’una década

    El consorci buscarà la fórmula jurídica i técnica per encaixar el Pla de Minimització en el seu model de gestió
    L’organisme de residus es compromet a accelerar els tràmits perquè la planta de tractament de la Vall puga ser prompte una realitat

    El Consorci de Residus V5 (COR) i la Mancomunitat de la Vall d’Albaida han signat la pau. El president de l’ens de residus, Roger Cerdà, i el seu homòleg en l’organisme comarcal, Vicent Gomar, han estampat hui al matí la seua signatura al conveni que senta les bases d’un nou marc de col·laboració i que passa pàgina a un conflicte que portava camí d’eternitzar-se. El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i el secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Àlvaro, han acompanyat als responsables dels ens supramunicipals en l’acte per a demostrar el suport de les administracions provincial i autonòmica. L’acord intenta superar el conflicte per la gestió del fem després de deu anys d’enfrontaments i postures extremes. El document ha sigut qualificat de «històric» pel president del COR, Roger Cerdà. També han estat presents en la rúbrica més d’una vintena alcaldes i regidors de la Vall d’Albaida de les diferents formacions polítiques.

    L’acord comporta diversos compromisos per a seguir avançant en la gestió de residus. D’una banda, el COR explorarà les possibilitats jurídiques i tècniques per posar en marxa un nou pla de gestió on puga encaixar el Pla de Minimització comarcal de la Vall d’Albaida. L’organisme encarregat del tractament i l’eliminació de la brossa de cinc comarques promet accelerar els tràmits perquè la planta de residus pròpia que la Vall reivindica des de fa dues dècades siga per fi una realitat. De moment, l’opció més factible per a albergar-la és Bufali, l’únic municipi que s’ha postulat en el procés participatiu iniciat pel COR per a buscar emplaçaments.

    El conveni també comporta que el COR haja inclòs una partida en el pressupost de 2017 per a compensar a la Mancomunitat pels sobrecostos en el transport i transferència de la brossa, tal com demanava l’òrgan comarcal. A més s’instaurarà un nou model de relació entre les empreses concessionàries del Consorci i la Mancomunitat, de manera que l’ens comarcal puga recuperar part de l’autonomia perduda en 2014 en matèria de gestió dels residus per a ressuscitar el Pla de Minimització.

    Com a contrapartida a l’acord, la Mancomunitat es compromet a intervindre amb els municipis de la Vall d’Albaida que encara no estan consorciats -un total de 14, entre ells Ontinyent- perquè s’integren en el COR el que els donarà «veu i vot» en les assemblees i ja podran decidir sobre aspectes com el rebut de la brossa. La taxa del Consorci de Residus seguirà girant-se a les poblacions de la Vall, en compliment de la legislació que regula la gestió dels residus, que no s’ha vist alterada. Els municipis podran participar de l’elaboració de les ordenances i implicar-se més en el funcionament del COR.

    Julià Àlvaro ha subratllat que l’acord d’aquest matí «no és l’estació d’arribada, sinó un punt d’inici» en el camí per a «desencallar» una situació «enfangada» des de feia massa anys de batalla judicial i denúncies entre COR i Mancomunitat. El secretari autonòmic defineix com a «exemplar» el Pla de Minimització de la Vall d’Albaida i assenyala com a principal objectiu la reducció de residus en l’àrea de gestió. També ha fet una crida per a «cercar una solució dialogada i de consens» abans de decidir sobre on s’emplaça la planta de residus de la comarca, que podria iniciar-se abans que acabe l’actual legislatura, segons ha apuntat.

    El president de la Diputació i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha definit el conveni que posa fi a la guerra de la brossa en la comarca com «un somni que sembla fer-se realitat». Rodríguez demana «superar la imposició que ens negava la capacitat de diàleg als municipis de la Vall d’Albaida» i reivindica la preservació del Pla de Minimització. Rodríguez, no obstant açò, adverteix que totes les administracions han de treballar unides perquè l’acord «no es quede en paper i siga una realitat».
    Per la seua banda, el president del COR i alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha assenyalat que la pacificació del conflicte a la Vall d’Albaida era un objectiu prioritari del mandat. Considera que es tractava d’una «situació anòmala» que calia solucionar «com més prompte millor». «Esperem que junts puguem treballar per un objectiu compartit: la reducció residus i la millora de la gestió», ha manifestat el president del COR.

    El president de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, Vicent Gomar, ha convidat a les municipis que encara estan fora del COR a sumar-se per a convertir-ho en un vertader òrgan de gestió de residus.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Els veïns tornen a denunciar l’impacte insuportable dels olors de la depuradora de Colortex a Ontinyent

    Després d'un estiu relativament tranquil, els veïns de la Senda dels Cinc Germans d'Ontinyent han tornat a denunciar la...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -